Читај ми!

Са једним тагом кроз три државе - како ће овог лета функционисати наплата путарине

Грађани Србије који сопственим превозом ове године иду на море у Грчку или Албанију имаће огромну предност јер ће захваљујући иницијативи “Отворени Балкан”, моћи да користе домаће уређаје за електронску наплату путарине у Северној Македонији и у Албанији. Помоћник извршног директора Сектора за наплату путарине ЈП "Путеви Србије" Дарко Савић каже за РТС да ће мрежа ускоро бити проширена на Хрватску, док се преговори воде и са Грчком.

Захваљујући новом систему који почиње са радом, грађани Србије, Северне Македоније и Албаније ће са истим уређајем за електронску наплату моћи да плаћају путарину у све три земље без заустављања. Тиме ће се повећати безбедност у саобраћају, смањити гужве на ауто-путевима и растеретити проток возила на наплатним станицама, а грађани ће брже моћи да стигну до жељене дестинације.

Помоћник извршног директора Сектора за наплату путарине ЈП "Путеви Србије" Дарко Савић каже за РТС да је систем наплате већ почео са радом у тестној фази.

"Најављиван је годину дана уназад и више пута одлаган, не због српске стране, већ због неких измена и радова на систему наплате путарине у Северној Македонији. Зависили смо од њих и добијали обећања. Сада коначно могу да кажем да је систем истестиран", истиче Савић.

Наглашава да тагови раде и да је систем практично спреман. Очекује да надлежни у наредних пар дана систем пусте у рад.

Савић истиче да нема стајања и допуњавања тага на бензинским пумпама јер је направљено једноставно, али иновативно решење – грађани ће свој таг уређај везати са платним картицама и неће морати да га допуњавају.

"Оног тренутка када прођете наплатну станицу, ваше задужење иде у наплатни систем и у току дана се врши наплата односно скидање новца са картице. Уколико нема новца на картици, таг ће наредног дана бити на црној листи и неће радити", објашњава Савић.

Каже да свако ко жели, из било којег краја света, може купити таг на неком од преко 300 продајних места.

Мрежа ће бити проширена прво на Хрватску, преговара се и са Грчком

Дарко Савић истиче да је покренута иницијатива за повезивање и са Хрватском.

"Мрежа ће бити проширена прво на Хрватску. Интензивирани су преговори, воде се сваке недеље. Преговарамо и са Грчком, али тамо имамо шест концесионара за наплату путарине и морамо са шест различитих компанија да се договоримо", наводи Савић.

Наглашава да све наплатне рампе у Србији подржавају електронску наплату путарине. Таг може да се користи у више аутомобила, али битно је само да буде регисторван на путничко возило.

Савић истиче и да ће неке наплатне рампе бити проширене и имаће посебне канале за електронску наплату путарине.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво