Читај ми!

Какво нас лето очекује, климатолог Ђурђевић открива да ли ће бити топлије од претходних

Климатолог Владимир Ђурђевић каже да се у наредних десетак дана очекују знатно више температуре него што су биле претходних дана. Истиче да ће ово лето бити топлије од оних од пре 30 или 40 година, али да неће бити топлије од прошлогодишњег.

После зиме која је била скоро без снега, веома превртљивог пролећа које више подсећа на јесен, долази лето. Почиње у 16 часова и 57 минута, а завршиће се 23. септембра, у осам сати и педесет минута. 

Професор на Физичком факултету Владимир Ђурђевић каже да је за климатологе и метеорологе лето почело већ 1. јуна и да се у наредних десетак дана очекују знатно више температуре него што су биле претходних.

"Имаћемо један прекид лепог времена у току овог викенда, биће и мало кише у неким крајевима, али генерално ће температуре да буду знатно више него што су биле претходних дана", рекао је Ђурђевић.

Већ сутра и прекосутра, каже, температуре ће бити више од 35 степени, а крајем следећег недеље биће чак и топлије.

Дугорочно гледано, наводи Ђурђевић, за ово лето и даље стоје прогнозе које су биле пре месец дана, а то је да ће лето у просеку бити топлије од неких лета од пре 30 или 40 година.

Међутим,  у односу на прошлу годину, ово лето вероватно неће бити топлије, рекао је Ђурђевић.

"Прошле године смо имали једно изузетно топло лето и то је било, чини ми се, треће најтоплије лето у Србији, можда је у неким градовима  било и друго најтоплије. Сада не очекујемо тако екстремно топло лето, а вероватно ће бити са температурама изнад просека", рекао је климатолог.

Падавине је тешко предвидети

Што се тиче падавина, њих је, каже, знатно теже предвидети, посебно у току летњих месеци, зато што су оне често локалног карактера и пљусковите.  

"У случају мајских падавине имали смо ситуацију да су у неким деловима земље биле испод просека, а у неким смо имали изнад просека. Та  неправилна расподела падавина отежава на неки начин да се предвиди колико ће тачно бити кишних дана у наредном периоду и колико ће бити те падавине. Али не треба очекивати сад нека превелика одступања", рекао је Ђурђевић.

Прошли смо, каже, једну епизоду која је била прилично ризична и непријатна.

"Јули месец је генерално доста сувљи од јуна, па и август месец, тако да у том смислу требало би очекивати релативно просечно стање", рекао је Ђурђевић.

Јасан сигнал климатских промена

Указао је да је мај глобално био један од најтоплијих мајева икада. "Имали смо огромне позитивне аномалије за централну Азију. У неким данима температуре су биле по 15 степени изнад неких просечних очекиваних температура", рекао је Ђурђевић.

"На глобалном нивоу такође смо у претходном периоду имали ситуацију да се десило да је први пут просечна глобална температура прешла ту границу од 1,5 степени коју научници сматрају сигурном. Требали бисмо некако да обезбедимо да се планета никад не загреје више од 1,5 степени", рекао је Ђурђевић.

Клима је, понавља, глобално промењена и сви елементи климатског система су већ толико промењени да можемо да препознамо тај сигнал климатских промена у свим елементима климатског система.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво