Читај ми!

Ко има не дâ, ко нема дели – уточиште избеглицама највише пружају сиромашне, а не богате, земље

Око 110.000.000 људи широм света живи ван своје земље у овом тренутку. Број избеглих повећали су рат у Украјини, режим у Авганистану и наставак борби, посебно у Судану. Мање и сиромашније земље спремније су од богатих да прихвате расељене, оцењује УНХЦР.

Рибарски брод који је пловио из Либије са око седамсто људи, међу којима око стотину деце, и који се преврнуо у грчком мору, једна је од највећих трагедија на Медитерану.

Нестало је око пет стотина људи. Тражи се одговорност и Грчке и Фронтекса, који су ступили у контакт са бродом, пре несреће, па касније то демантовали.

У Србији живи око 105.000 људи са избегличким статусом, и више од 200.000 интерно расељених са Косова и Метохије. У Прихватном центру у Сомбору, од 300 места попуњено је 270.

Ахмад Акија из Сирије каже да је ту годину и четири месеца и да нема проблема. "Надам се да ћу имати шансу да одем у Холандију", додаје Акија.

Сале ел Фахад, такође Сиријац, дошао је у Сомбор пре два месеца. "Циљ ми је да одем у Шпанију", каже ел Фахад.

У Србију и даље стиже највише избеглих из Авганистана, њих је око 40 одсто. Расте и број сиријских избеглица. Стижу углавном из Турске, где расте антиизбегличко расположење.

Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила истиче да је алармантна чињеница да је свега пет избегличких заштита додељено ове године у Србији до маја.

"Што значи да од преко 30.000 људи који су, према проценама нашег центра, ушли у земљу из Азији и Африке, свега петоро је завршило поступак азила и добило статус избеглице", наводи Ђуровић.

Земље са ниским и средњим приходима, а не богате, највише пружају уточиште

Бројеви потврђују – земље са ниским и средњим приходима, а не богате, пружају уточиште највећем броју људи, било према броју становника било према економској снази.

"Ко има, не даје, боји се, ко нема дели. То је тако у свету. Ја сам био ту током распада бивше Југославије и видео сам да су људи отворили срце. Ипак, 74 одсто људи потиче из јужног дела света", каже Суфијан Ађали, представник високог комесара УН за избеглице.

Препреке само убрзале кретање људи

Одговорност за страдање људи који беже од несреће упућени виде у политици дизања зидова.

Статистика потврђује да су препреке само убрзале кретање људи ка Европској унији, али их и директно гурнуле у руке кријумчарима.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво