Читај ми!

Шта (не) треба радити током поплава – пређите на више спратове, избегавајте каблове, пратите информације…

Министарство унутрашњих послова објавило је упутства за понашање током поплава. Саветују грађанима да пређу на више спратове кућа, да се држе даље од електричних каблова, избегавају области познате по клизиштима и одронима и прате информације у медијима.

Због обилних падавина и поплава на снази је ванредна ситуација у више од 40 градова и општина широм Србије. Министарство унутрашњих послова објавило је на Инстаграму упутства за понашање током поплава.

Из МУП-а саветују грађанима да прате информације у медијима и не ометају спасилачке екипе у њиховом раду.

"Будите свесни да су бујичне поплаве могуће. Уколико постоји ризик, одмах пређите на више спратове куће. Не чекајте инструкције да бисте то урадили", наведено је међу саветима МУП-а.

Грађанима се препоручује и да се држе даље од електричних каблова и избегавају области познате по клизиштима и одронима.

Уколико је неопходна евакуација, треба узети само припремљене нужне ствари, организовано напустити домаћинство и склонити се на сигурно.

Не треба ходати кроз воду и улазити у поплављена подручја

Министарство унутрашњих послова објавило је и упутства у случају напуштања дома. Саветују да не треба ходати кроз воду пошто кретање кроз воду дубине 15 центиметара може изазвати пад.

"Уколико морате да ходате кроз воду, ходајте тамо где се не помера и користите штап да би проверили дубину и да ли је тло чврсто", наведено је међу саветима.

Из МУП-а апелују на грађане и да не улазе возилом у поплављена подручја, као и да не прелазе брзаке и потоке пешице нити колима. 

Уколико је могуће, потребно је  да се евакуишу домаће животиње или да се пусте из затворених објеката.

МУП апелује да грађани треба да буду  припремљени у случају да морају да напусте своје  домаћинство, припреме  ранац или торбу са личним документима и најосновнијим стварима – ако је могуће гумене чизме, флашу са пијаћом водом, топлу гардеробу и батеријске лампе.

Вратите се у домове само пошто службе прогласе да је безбедно

Након поплава, саветују из МУП-а, потребно је слушати извештаје о водоснабдевању и бити обавештен да ли је безбедно пити воду.

Вода  може бити под струјним напоном од подземних каблова, упозорава МУП.

Грађани треба да буду пажљиви у областима са којих се плавна вода повукла јер су путеви можда оштећени и опасни.

"Вратите се у домове само пошто надлежне службе прогласе да је безбедно. Не користите електричне апарате пре провере. Очистите и дезинфикујте површине", истичу из МУП-а.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво