Читај ми!

Троше им пензију, уцењују их и злостављају – старији све чешће изложени насиљу

Све више старијих особа изложено је злостављању и дискриминацији, упозорење је на Међународни дан борбе против насиља над старима. Старије жене су угроженије од мушкараца. У највећем броју случајева, насилници су њихови најближи, а оне о томе углавном ћуте.

Модрице се не могу сакрити. Оно што често пролази испод радара и самих стручњака је патња, туга, занемареност. А стари о томе ћуте, јер све то трпе од својих најближих.

"Колико пута смо видели да је особа неухрањена, дехидрирана, да је остала без прихода, без имовине, да живи у нехуманим условима, да не може сама просто да себи обезбеди то, а да има децу која то нису урадила. Ми онда збрињавамо особу", каже Сандра Перић, директорка Коморе за социјалну заштиту.

У Србији је то и даље добро чувана тајна. Често се деси да тек по пријему у установу када социјални радници примете повреде отворе душу. Сведоче да су их сродници малтретирали психички, да су трошили њихову пензију, располагали имовином, уцењивали их да потпишу уговор о доживотном издржавању...

Зашто жене не пријављују насиље у породици

"У Србији, у нашем узорку две особе су се јавиле доктору, једна особа се јавила полицији и једна особа се јавила верској организацији. То показује да је ово врх леденог брега, да жене не желе да пријављују насиље зато што сматрају да је то породична ствар, зато што оне сматрају да оне то могу да реше у оквиру породице", каже Наташа Тодоровић из Црвеног крст Србије.

У 15 одсто случајева насиље трпе од потуно непознатих особа. То је и велики здравствени и социјални проблем.

"Бесконачни редови за пружање здравствених услуга. Постоји кол центар, пензионери упорно зову, али одговора нема. Веома често добијају предлоге и савете да ураде то у приватним клиникама, што није како треба", каже Јован Николић, Председник градске организације пензионера Пирот.

На реакцију надлежних чека се годинама

А и када пријаве, на реакцију надлежних чека се годинама, па неретко одустају од гоњења. Ипак, ствари се полако мењају.

"Предрасуде и стереотипи су основ сваког облика дискриминације, а крајњи њихов исход може бити насиље. Ми морамо од најранијег узраста, кроз школски систем разбијати предрасуде, демонтирати стереотипе које имамо уопште о другим људским бићима, али и радити на томе да се препозна насиље", наводи Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности

Велики проблем је насиље над старима који пате од деменције. О томе нема података, а због природе болести они сами не могу да потраже помоћ.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара