Читај ми!

Удружење драмских уметника Србије: Апелујемо да се открију они који прете глумцима и њиховој деци

Удружење драмских уметника Србије саопштило је да је на адресе председнице Владе Ане Брнабић, председника Народне скупштине Владимира Орлића,  министарке културe Маје Гојковић и министра унутрашњих послова Братислава Гашића послало дописе са захтевом за реакције надлежних поводом претњи упућених глумцима.

Текст саопштења Удружење драмских уметника Србије објављујемо у целости:

"Удружење драмских уметника Србије, репрезентативно удружење у култури, у више наврата огласило се апелима да се на сваки начин престане са генерисањем атмосфере застрашивања и претњи, нарочито после таквих страхотних догађаја који су нас све задесили. Нажалост, на наше претходне апеле нико се од званичних институција није осврнуо, нити их узео у обзир. Као последицу таквог нереаговања сада смо у ситуацији да су претње отишле толико далеко да се у више наврата неколицини наших колега претило спомињањем деце.

Да ли заиста у овој земљи још увек постоји неко ко би после страдања толике деце могао, само месец дана потом, поново да прети деци?!

Осим тога, појавила су се два спота у којима с 46 наших колега таргетирани као 'рушитељи државе и уставног поретка', као и починитељи 'антицивилизацијских чинова'.

Апелујемо на пуну свест о озбиљности оваквих неаргументованих и неодговорних оптужби, будући да је овакав начин подгревања тензија више пута резултовао физичким нападима и угрожавањем живота појединих људи међу којима је било и више наших колега.

Обраћамо се зато Влади Србије, Министарству унутрашњих послова, Министарству културе и свим надлежним институцијама са најоштријим захтевом да адекватно одговоре на овакве претње, открију идејне творце овакве кампање и људе који се крију иза ових анонимних профила и приведу их правди.

Позивамо Вас да на време урадите оно што сте по закону и савести обавезни и спречите да се овај хаос отме контроли до те мере да још једном постанемо занемели сведоци нових страдања и трагедија, како деци и потомцима не бисмо оставили свет у коме је језик мафијашких претњи легитиман и саморазумљив.

Пробајмо да у свеопштој острашћености и кратковидости барем за толико будемо далековиди и одговорни."

Како би се избегла свака недоумица поновићемо оно на чему смо сваки пут у досадашњим оглашавањима инсистирали. Ово није заступање било које политичке стране, већ само апел за одбрану онога што је, надамо се, још увек, свима, светиња око које нема спора – а то су животи наше деце и будућност наших потомака. Заштитимо децу, заштитимо животе, заштитимо достојанство и слободу човека".

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво