Читај ми!

У Србији се сваке године пре времена роди више од 4.000 беба - подршка родитељима изузетно важна

Око 4.000 малих дивова, тачније превремено рођених беба, годишње се роди у Србији. Међу њима је и једна Софија, која од првог дана, као превремено рођена беба, пркоси дијагнозама лекара.

Александра Вукман је са 25 година први пут постала мама. Тренутак среће узбуркало је превремено рођење Софије у 31. недељи. Имала је само један килограм и 500 грама.

"Нимало наивно, нимало лако, изузетно је стресно. Колико год ти онај унутрашњи глас говори да ће све бити у реду и да ће све проћи, опет је сваки тај одлазак на неонаталогију неки вид изазова јер не знаш шта те чека. Поготово када је дете на интензивној нези и сваки дан могу јавити и оно најгоре", истиче Александра.

Овај, како мама за њу каже, мали геније, од самог почетка пркоси свакој дијагнози.

"Мени је физиотерапеут са којим смо пре вежбали рекао да је припремим за инвалидска колица", каже Александра.

Наглашава да је Софија сваким даном све боље. "Скоро, када смо били на контролици, докторка нам је рекла да, да није било короне, ово би све већ увелико било иза нас", каже Александра.

Софија је већ добила и титулу сестре

Петнаест месеци након Софијиног рођења, већ је добила и титулу сестре. На свет је стигао њен брат Матеј - нови страх за маму.

"Нисам се толико плашила самог доласка новог члана породице колико сам се плашила како ће протећи сама трудноћа. Међутим, све је протекло у најбољем могућем реду и на крају се малецки роди у 39. недељи са четири киле и 150 грама", наводи Александра.

Због мале разлике, комшије често мисле да су Софија и Матеј близанци.

"Софија је права девојчица, онако нежна и пажљива. Матеј је потпуно друга прича, он је други универзум, он је несташан, брз, не држи га место ни секунде", каже Александра.

У свету се сваке године пре времена роди 15 милиона беба

Према подацима удружења "Мали див", у свету се сваке године пре времена роди 15 милиона беба. У Србији - више од 4.000. Сваком родитељу подршка је изузетно важна.

"Било је дана када сам готово сваки дан увече плакала супругу, а он је био ту да ме слуша и да ми говори да ће све бити у реду, тако да не знам шта би било да није њега", истиче Александра.

То није крај. Породица Вукман чека трећу принову. Ускоро стиже још један дечак. До тада ће Софија већ и проходати.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво