Читај ми!

У сваком месту може се пронаћи неки јунак, овај пут признања за девет хероина и једног хероја

Признање за човекољубље и солидарност добило је десет хероја у оквиру иницијативе коју већ трећу годину спроводе Делегација Европске уније и Фондација "Ана и Владе Дивац". У сваком месту нађете неког хероја, а да би друштво почивало на правим вредностима, важно је да их чувамо и да учимо од њих, поручују из те фондације.

Бивши фудбалер, тренер, али пре свега човек. Јова Ристић из Врања иза себе има више од 200 хуманитарно-едукативних акција. Прикупља помоћ за болесне и сиромашне, а младе наде врањског спорта, осим фудбалу, учи да не окрећу главу од оних којима је потребна помоћ. Он је један од хероја.

"Сигурно највеће признање које сам досад добио у спортској и радној каријери. Наставићемо са хуманитарним радом, да помажемо људима", поручује Ристић.

Да добробит других увек стављају испред сопствених жеља - делима је показало и девет хероина. Свака у свом месту помаже угроженима - породицама, самохраним мајкама, брину о животињама, природи.

"Битно је да ове награде постоје зато што некако дају подстрек да се боримо још више још боље, да чинимо још веће ствари за нашу заједницу и верујем да је пуно хероја у нашој Србији који заслужују да буду поменути, да се некако награде", истиче Марија Рајчић из Удружење "Зелена оаза" Кучево.

"То су људи, који су највише учинили за своју заједницу, сматрајући да могу и да треба то да ураде. Нико их на то није натерао, једноставно су имали жељу да тако учине. Слобода и солидарност су кључне поруке, вредности без којих ниједно друштво не може да напредује и управо је то оно што краси хероје", наглашава Емануел Жиофре, амбасадор ЕУ у Србији.

Више од 170 кандидата за признање

За награду је било предложено више од 170 кандидата. Али то је тек делић оних, који заслужују признање за храброст и пожртвованост, кажу у Фондацији "Ана и Владе Дивац".

"У сваком месту нађете неког хероја, малу причу коју ће неко да вам исприча тамо, да вам каже "е, овај човек је променио цело село, овај човек је урадио ово, ова жена се брине о десеторо деце која немају шта да једу. Ово је нешто што је најпотребније у друштву", поручује Ана Кошел из Фондације "Ана и Владе Дивац".

А да би друштво почивало на правим вредностима, важно је да чувамо хероје. И да учимо од њих.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво