Читај ми!

Зоље, бомбе, гранате и оружја из устанака и светских ратова – шта су грађани предали за месец дана акције МУП-а

Грађани су за месец дана акције предаје нелегалног наоружања, коју је МУП продужио до краја јуна, предали 65.841 комад оружја, од тога више од 23.000 минско-екплозивних средстава и готово три милиона метака. Зоље, бомбе, гранате, али и оружја из Првог и Другог светског рата, чак и устаничко оружје и оруђе – предато је у протеклих месец дана.

Као бомба одјекнула је вест – један грађанин предао је полицији "гетлинг", један од најубојитих митраљеза на свету. У свом наоружању, МУП има само један такав комад.

"То је онај ротирајући митраљез који испали 3.000 метака у минуту. То је човек ставио на приколицу и донео нам је митраљез и хвала му на томе што је то учинио", објавио је јуче председник Александар Вучић.

Стручњаци и нису изненађени - наводе пример враћања противавионског топа од 20 милиметара, у једној од претходних акција.

Проф. др Владимир Баровић, стручњак за наоружање није изненађен што неко поседује "гетлинг" митраљез у Србији.

"То је последица пре свега ратова на овим просторима, јер знамо да је разно оружје и оруђе пуцало на разним ратиштима деведесетих. Вероватно је илегалним путем допремљено са тих кризних жаришта, јер су многи магацини и ТО и ЈНА развучени, није се водила прецизна евиденција", објашњава Баровић.

Предато чак и устаничко оружје

Зоље, бомбе, гранате, али и оружја из Првог и Другог светског рата... чак и устаничко оружје и оруђе предато је у протеклих месец дана.

Већина је у полицијским магацинима надомак Смедерева.

Због сумње да и даље постоји велика количина илегалног наоружања, МУП је продужио акцију предаје оружја до краја јуна - без последица и кривичне одговорности.

"Биће уништен већи део тог оружја. Све оно што је фунционално и употребљиво, наравно да ће бити предато у фабрици која се бави производњом оружја искључиво за потребе полиције и војске", каже Бојана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала УКП МУП-а Србије.

"Оружје не мора да се отуђи, може да се преведе у трофејно"

Професор Баровић напомиње да сви они којима оружје не треба више, могу да га преведу у трофејно оружје, не морају да га заувек отуђе, не морају га продати, не морају га предати.

"Сви ћемо бити безбеднији, што мање оружја у илегалном поседу, то је већи ниво безбедности на улицама Републике Србије", истиче Баровић.

Најуспешнија претходна акција била је после "Сабље"

Претходна акција спроведена је током ванредног стања 2020. године.

Тада је предато свега 146 комада оружја и око 3.000 комада муниције.

Пре актуелне, најуспешнија акција била је 2003. године, после акције "Сабља", када су грађани предали "око 50.000 комада оружја".

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво