Читај ми!

Родитељи дижу кредите због прославе матуре; онима који би на факултет потребан још дубљи џеп

Крај средње школе повод је за славље ђака, који тиме заокружују важно поглавље у животу, али и поносних родитеља. И док деца месецима планирају како да заблистају тог дана, родитељи решавају замршену комбинаторику – како изаћи на крај са трошковима. Мај и јун представљају велики ударац на породични буџет, посебно јер матура није једини трошак.

Последњи ђачки дан слави се у дворишту школе. Неко уз трубаче, неко уз музику са звучника. То и није толико важно, јер права забава тек следи. Гала прославу којом се ставља круна на средњошколско образовање, жељно ишчекују и деца и родитељи, упркос трошку.

"Генерално, цене су мало веће, мене лично одело и све то што носим кошта око 200 евра, матура отприлике 5.000 динара, то укључује и славље испред школе, тако да није претерано", наводи један од матураната.

Девојке наводе да је њима за припрему потребно мало више новца.

"Пошто смо девојке, ту иду и мало више припреме, шминка, фризура, хаљина, ципеле, мислим да је већа цена него код дечака", наводи матуранткиња.

Овако о матурској вечери размишљају матуранти са југа. У градовима широм Србије трошкови варирају – од ресторана до музике, фотографија, шминке, фризуре. Минимум од 200 евра, неретко оде још која стотина преко.

"Нереални трошкови за просечну плату и породицу"

Социолошкиња Радмила Урошевић истиче да живимо у време где је фокус на материјалним стварима и где се то експонира.

"Да се то види, да све шљашти, бљешти, када погледате фотографије са данашњих матура не знамо да ли су девојке од 18 и 19 година или много старије. И ако су нама наши родитељи дали мање него што су могли, родитељи данас дају више него што могу, а деца немају ту емпатију и дозу разумевања за своје родитеље, и то су нереални трошкови за просечну плату и просечну породицу", наводи Радмила Урошевић.

На питање да ли се разматра опција да се родитељима олакша и да се нешто у концепту матурских вечери мења, у Министарству просвете кажу: о томе одлучују Управа школе и Савет родитеља.

У Удружењу "Родитељ" сматрају да би ученички парламенти могли да изнесу предлоге за другачији начин прославе.

"Ми смо имали светлих примера како су ученици у Србији у неким школама организовали своје прославе матура, и било је потпуно другачије, нешто је ишло и у добротворне сврхе. Та иницијатива би требало да буде заједничка и мислим да о њој треба да се размишља јер изискује непотребно велики део новца, и долазимо све чешће у ситуацију да не могу сви ученици да испрате тај процес", каже Гордана Племић из Удружења "Родитељ".

Онима који би на факултет – потребан је дубљи џеп

За родитеље свршених средњошколаца, матурско вече није једини трошак. Онима који би на факултет потребан је дубљи џеп, јер и конкурисање и полагање пријемног испита кошта. Иако поједини факултети организују бесплатну припремну наставу, она се углавном наплаћује – од 50 до чак 300 евра. Приватни часови коштају од 800 до 2.000 динара.

"Додатни часови су свакако потребни, пре свега јер је градиво које спремају за пријемни најчешће веома обимно, и није лако подсетити се свега. Ми нудимо сређен материјал, сложен по редоследу и тестове који помажу самопроцену тренутног знања", каже Зоран Јаковљевић са портала Учење на даљину.

Др Владимир Станковић, професор у Пољопривредно-шумарској школи у Сурдулици, наводи да се школа труди да им обезбеди професоре из општеобразовних предмета који могу да им помогну око уписа.

"Плаћају деца у току целе четврте године, ко може то себи да приушти, али у сваком случају се школа труди да им обезбеди и професоре из општеобразовних предмета који могу да им помогну око уписа јер живимо у временима у којима живимо и знамо да је новац проблем", додаје Станковић.

А и кад је новац проблем, за најважније дане у животу детета родитељи подижу и кредите. Довољан знак – да трошкови који прате школовање, морају да се смање, јер многи то не могу да приуште.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво