Читај ми!

Атанацковић: Изменама закона против страха од запошљавања странаца

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије каже за РТС да нема разлога за страх од доласка страних радника у Србију. Указује да је један од разлога што се број страних радника непрекидно повећава тај што се привредна активност у Србији увећава, док недостају радници јер наши одлазе у Европу у потрази за бољим зарадама.

Недостатак радника свакако успорава радове, али у појединим сферама и диже цене услуга и производа до нереалних висина. Због недостатка радне снаге испаштају и послодавци и крајњи корисници производа и услуга. Један од разлога је и тај што многи одлазе у иностранство.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије каже да нема разлога за страх од доласка страних радника у Србију.

"Немамо разлога за страх, то померање радне снаге и земаља са нижим стандардом на наш простор је на неки начин чак и добро. Добро је што неки радници сматрају да смо добра прилика за зараду. Са  друге стране, не можемо задржавати наше људе да одлазе тамо где мисле да им је боље, а то је Западна Европа", каже Атанацковић.

Указује да је један од разлога што се број страних радника у Србији непрекидно повећава тај што се привредна активност у Србији увећава, а недостају радници јер наши одлазе у Европу у потрази за бољим зарадама.

"Чињеница је да наша привреда, која је ипак у неком успону, посебно у неким областима, не може да остане без извршилаца. Најбољи пример је било ово са реконструкцијама улица и ми смо свесни много пута да нам једноставноо недостају радници", каже гост Београдске хронике.

Радници Аеродром кетеринга проглашени технолошким вишком јер су страни хтели да раде за мање плате.

Атанацковић наводи да је изменама Закона о запошљавању странаца предвиђено да нема разлике између третмана страног и домаћег радника. 

"Ово је лош пример који се десио у право време јер измене Закона о запошљавању странаца су узеле у обзир то да се такве ствари више не могу десити", каже гост Београдске хронике.

Указује да страни радници треба да имају иста права као и домаћи, да минимална плата мора да буде једнака и за наше и за стране раднике.

"Основно што је у овом Закону предвиђено да буде је то да нема разлике између третмана страног радника и домаћег. Значи, мора се апсолутно поштовати закон о раду и све оно што је прописано за наше, тако за стране раднике. Тако да је тешко рећи да ће страни радници долазити, да ће овде бити ангажовани на неки другачији начин и са нижим зарадама него што што је случај са нашим", закључио је Атанацковић.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво