Читај ми!

Представници Владе у "Рибникару" са одговорима на седам захтева, седница Савета родитеља није одржана

У Основној школи "Владислав Рибникар" одржан је састанак групе родитеља VII-2, одељења у ком се догодила трагедија 3. маја, са неколико министара и представником кабинета председнице Владе. Они су дошли у школу са одговорима на захтеве родитеља, али је саопштавање одложено за наредну седницу. Група родитеља захтева да се настава обустави и школска година заврши закључно са 3. мајем.

Састанку, који је трајао нешто више од два сата, присуствовала је министарка правде Маја Поповић, министарка за бригу о породици Дарија Кисић, саветник председнице Владе Младен Башић, државни секретар у МУП-у Жељко Бркић, државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

Нико од представника Владе није желео пред медије након састанка.

У овој школи за подне је била заказана седница Савета родитеља, али она формално није одржана, јер део родитеља страдале деце није био присутан и писмено су затражили одлагање. 

"Са њима ће се сутра разговарати о новом термину када би требало да добију информације од представника владе и осталих институција о свим питањима које их занимају, а након тога ће бити предложен нови термин за Савет родитеља, где ће се ти исти делегирани људи обратити члановима Савета", каже Игор Ђорђевић, председник Савета родитеља.

Родитељи који су на састанак дошли неформално су разговарали у просторијама школе о томе како ће надаље изгледати настава.

"За разлику од претходне две недеље када се на часовима разговарало о разним темама у вези са случајем који се десио у школи, предлог је да се од сутра, ако то деца желе и прихвате крене са наставним активностима. Не мислим на оцењивање, контролне вежбе, тематика њиховог разговора ће бити наставно градиво кроз презентације", каже Игор Ђорђевић.

Представници Владе дошли су у школу са одговорима на захтеве родитеља, али су њихово саопштавање одложили за наредну седницу, јер прво желе да разговарају са свим родитељима убијене деце, рекао је Ђорђевић новинарима испред школе.

"Савет родитеља стоји иза седам захтева на које је данас требало да добијемо одговоре. Људи из владе су дошли са спремним одговорима, али је њихово саопштавање одложено. Мишљење свих је да прво треба да разговарају са родитељима убијене деце", рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, на седницу Савета родитеља, осим министарки Маје Поповић и Дарије Кисић, дошли су и представници Школске управе, шест или седам министарстава - здравља, просвете, грађевине, МУП-а, тужилаштва, сви који су препознали да у тих седам захтева имају одговоре. На питање у вези са захтевима, Ђорђевић је подсетио да су добили уверавање да је припремљено испуњавање њихових захтева.

Захтев да се прекине школска година

Раније данас, више од 200 родитеља деце из "Рибникара" придружила се иницијативи да одмах буде обустављено извођење наставе у постојећој згради те школе и да се радна школска година оконча са 3. мајем, када је ученик седмог разреда убио деветоро ђака и чувара те школе.

"Суштина иницијативе је да школска година буде одмах прекинута закључно са 3. мајем, као даном кад се догодио трагичан догађај и од кад ништа више није нормално и не може тек тако да се врати у нормалу, нажалост", каже  Војин Шаљић, представник групе родитеља у ОШ "Владислав Рибникар".

"План за наставак школовања који се спроводи од 10. маја штетан по развој великог броја ученика (ако не и свих), и једино решење је моменталан прекид наставе и окончање радне школске године. Школска година се на трагичан начин завршила 3. маја. Сваки дан после тога није наставак школске године него вештачко прављење да се ништа није десило. А десило се. Деца су нам убијена у школи", навели су родитељи у иницијативи.

Родитељи ученика из одељења VII-2 у суботу су упутили допис Министарству просвете у којем захтевају хитну суспензију директорке ове школе, школског психолога и педагога.

Такође су навели и да остају при раније изнетим захтевима, међу којима и да се у потпуности и до краја изврши реконструкција трагичног догађаја и статус истраге поводом тога и о томе обавесте заинтересоване стране у складу са законом, одговор на питање шта ће бити са убицом и у ком су статусу његови родитељи, као и одговор на питање шта ће се и како, осим обезбеђења средстава, конкретно предузети поводом предложеног реновирања просторија школе.

Они су се у иницијативи оградили од јавног иступања председника Савета родитеља.

Државни секретар у МУП-у Данило Стевандић изјавио је раније данас за РТС да ће од сутра у "Рибникару" бити појачано присуство полицајаца - по шесторо у свакој смени, а биће ангажоване и старешине које ће контролисати школу.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво