Читај ми!

Повратак у школу "Владислав Рибникар" – и деца и родитељи траже одговоре

Седам дана након злочина, ученици поново у школи "Владислав Рибникар" са родитељима, без наставе. Подршку за наставак школовања пружају им стручни тимови. У међувремену, неће се бележити изостанци нити контролисати знање. Председник Савета родитеља рекао је за РТС да су релевантне институције добиле њихове захтеве и да се нада да ће бити испуњени.

Постепен и прилагођен потребама деце – тако је планиран повратак у школу. Почео је данас у две смене, а уз ђаке су били родитељи, наставници, тимови за психолошку подршку.

У школи ће свакодневно бити десетак психолога, психијатара, терапеута с којима ће до краја школске године деца моћи да разговарају о ономе што се прошле недеље десило у "Рибникару".

Уместо распореда часова – разговори и подршка. И за ученике и за наставнике. Тако је ова среда изгледала у ОШ "Владислав Рибникар". Најмлађи су у клупе сели пре подне. Они старији после подне. Ко је желео, у школу је могао и са родитељима. 

"Ја мислим да је, у ствари, њихова главна тренутна реакција да желе да поново буду са другарима, да добију социјалну подршку", каже Никола Петровић, доцент на Филозофском факултету, координатор тимова за подршку. 

Подршка за наставак школовања стиже од стручних тимова. У међувремену, неће се бележити изостанци нити контролисати знање. 

"Настава ће почети када то процене стручни људи – наставници, психијатри, када деца искажу потребу. Они ће у наредном периоду реорганизовати простор, учионицу, да хол буде успомена на другаре, то су ствари које њима остају у глави", рекао је Милан Пашић, помоћник министра просвете. 

Да из главе избришу прошлу среду, не могу. Како да је што брже преболе, знају стручњаци специјализовани за трауме. Савет – да се деца што пре врате рутини.

"Мислим да је у овом тренутку страх како ће се ово дешавати и да ли ће се поновити. Оно што ми можемо да поручимо – шанса да се тако нешто деси је јако мала, посебно у школи 'Рибникар', где је та шанса пала скоро на нулу", каже Никола Петровић

Нису забринута само деца из "Рибникара", показује Национална дечја линија, која претходних дана бележи више позива. Најчешће питање: зашто се десило масовно убиство.

"Значајно је да будемо стрпљиви у овом тренутку и да оставимо могућност да се деца и млади јављају када осете потребу за то. С те стране значајно је да постоје већи избор и могућност сервиса, да разумемо и да је за телефонски позив потребан простор како психолошки тако и физички, да разумемо да деца у овом тренутку можда немају довољно простора", објашњава Коста Гајић из Националне дечје линије. 

Најчешћи савет родитељима: да ослушкују децу, прате да ли спавају и имају апетит, али и да се потруде да мање времена проводе на друштвеним мрежама. 

Председник Савета родитеља: Оптимиста сам да ће се захтеви испунити

Председник Савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар" Игор Ђорђевић рекао је да је минимум две трећине деце било у клупама, што је већи број него што су очекивали.

"Не бих лицитирао са бројевима, битно је да су деца добро реаговала, била су задовољна да виде учитељицу и разредне старешине, да поразговарају с њима, да поделе тугу и сећање и све што ће морати у наредним данима са својим учитељима и разредним старешинама да прођу", рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, у нижим разредима углавном су сва деца дошла с родитељима, у већини одељења родитељи су после неколико минута отишли, јер су деца пожелела да буду са својим другарима.

Код родитеља је приметан страх, много више него код деце. Из дана у дан убеђен сам да ћемо побеђивати страх, каже он.

"Родитељски састанци ће се обавити сутра. Самим тим што је дошло две трећине деце, показује да су родитељи или за или су прихватили да је ова школа и овај простор добро решење, да су послушали мишљење стручних служби. Нико до нас родитеља није довољно стручан да процени који је то простор најбољи. Одлучили смо да као тим послушамо мишљење релевантних стручњака и због тога смо донели одлуку да се настави школа овде", објаснио је Ђорђевић.

Говорећи о захтевима родитеља, Ђорђевић каже да су захтеви конципирани да и родитељи буду мирни, да се страх умањи и да се побољшају услови за децу.

"Незванично могу рећи да се ради на томе, добили смо информације да су релевантне институције добиле наше захтеве и кренули по том питању да раде. Оптимиста сам да ће се то испунити, оно што се тицало школе и Министарства здравља то је испуњено. Ми смо добили тимове психолога, тимове који посебно раде са VII-2, затварање великог улаза, остало чекамо, али има индиција да ће бити испуњено", закључио је Ђорђевић.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво