Читај ми!

Тамара Вучић на скупу у Загребу: Важно ментално здравље младих

Супруга председника Србије Тамара Вучић присуствовала је у Загребу Самиту супружника европских лидера, на тему превенције гојазности код деце, и истакла важност менталног здравља младих.

Указујући на недавни трагични догађај када је тринаестогодишњи дечак убио осморо ученика и чувара школе, који је, како је рекла, потресао Србију, читав регион па и шире, Тамара Вучић нагласила је потребу за бригу о менталном здрављу, поготово адолесцената.

"Када у Гугл претраживач укуцате именицу 'адолесцент', прво што добијете су појмови као што су депресија, анксиозност, поремећај у исхрани и друштвене мреже", истакла је она, додајући да је јасно одакле треба почети с радом. Након уводног говора учесника, а на састанку иза затворених врата, супруга председника у свом говору указала је на, како је рекла, црвени аларм који звони и светли, као подсећање на важност менталног здравља, породичне подршке и разумевања, помоћи и емпатије.

Према њеним речима, проблеми, страхови и изазови адолесцената из читавог света су слични и чести, а проблем гојазности је један од њих.

"Верујем да је свако од нас, ма које годиште био, у свом одељењу основне или средње школе, имао другара или другарицу – особу са вишком килограма или мањком спретности на часовима физичког васпитања", подсетила је Тамара Вучић. Додала је да ни тада није било баш неке толеранције, као што је нема ни данас.

"Дакле, као што рекох, ништа ново, али оно што јесте ново су околности", нагласила је Вучићева. Те околности, како каже, поред осталог, подразумевају да није неопходно да неко напушта удобност и сигурност свога дома да би се сусрео са увредама и погрдним речима упућеним баш њему.

"Довољно је да укључите телефон, што значи да не постоји уточиште, а сваки човек треба да га има", нагласила је супруга председника Србије. Истакла је да породица и дом морају да буду сигурна лука, испуњена пажњом и разумевањем, подршком и помоћи и додала да је породица основни извор љубави и пресудна за изградњу здравог самопоуздања.

"Нажалост, у овој причи никако не бисмо смели да занемаримо улогу медија", рекла је она. Супруга председника подсетила је да је у земљама Европе прекомерна ухрањеност и гојазност присутна 20-30 одсто, а у Србији она износи 12,9 процената. Препознајући важност овог проблема, Република Србија је покренула пројекат саветовалишта за исхрану.

"Наш задатак је да покренемо, оплеменимо, мотивишемо и променимо. А кључ, чини ми се, може да буде у умерености, том идеалу који смо заборавили, можда и зато што га је најтеже постићи. И емпатији", навела је Тамара Вучић и захвалила домаћинима скупа, супрузи председника Хрватске Сањи Мусић Милановић и извршном директору СЗО за Европу Робу Батлеру, што су тему гојазности код деце померили навише на лествици друштвених приоритета.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво