Читај ми!

Попис становништва – више жена од мушкараца, регион Београда једино бележи раст броја људи

Према коначним резултатима пописа становништва жене су бројније од мушкараца у Србији. Једино у Београдском региону повећан је број становника, изјавила је за РТС Снежана Лакчевић из Републичког завода за статистику (РЗС).

После пописа становништва који је спроведен у октобру прошле године, полако пристижу обрађени подаци РЗС. У Србији живи 6.647.003 становника, према коначним резултатима пописа становништва, домаћинстава и станова 2022. године.

Број становника према коначним подацима ипак је мањи од броја објављеног у децембру прошле године. Снежана Лакчевић из РЗС-а, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, објашњава да је уобичајено да се први од коначних резултати пописа разликују, истичући да су жене бројније од мушкараца према коначном попису за око 183 хиљаде.

"Када упоредимо са резултатима пописа из 2011. године, подаци су готово идентични – тада су жене биле бројније за око 190 хиљада", каже Лакчевићева.

"Највећи број Срба" 

Када је реч о националној припадности, према попису највећи је број Срба, чије је укупно учешће у становништву веће од 80 процената, а затим следе Мађари, Бошњаци и Роми, истиче Лакчевићева. 

Смањење броја становника забележено је у свим регионима, око 10 одсто, осим у региону Београда. Гошћа Јутарњег програма каже да најмање становника има у регионама Источне и Јужне Србије, око 20 процената укупног становништва Србије. 

"На бројност становништва утиче, осим природог прираштаја, миграциони унутрашњи токови, као миграције ка иностранству“, закључује из РЗС-а Снежана Лакчевић.

 

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се