Читај ми!

Деца рађају децу – раном удајом девојчицама одузето право на бољи живот

Свака пета девојчица у свету уда се пре пунолетства. У Србији су најугроженије девојчице из сиромашних породица и Ромкиње. Према подацима Уницефа, 16 одсто девојчица из ромских насеља уда се и пре навршене петнаесте године, а пет одсто роди дете. Такви бракови су најтежи облик кршења дечјих права, упозоравају надлежни.

Деца рађају децу. Раном удајом многим девојчицама одузето је право на детињство, на образовање, здраво одрастање, право да се запосле, право на бољи живот.

"Глобално, свака пета девојка се уда пре свог 18. рођендана. Србија није изузетак. Данас се 22 одсто младих жена из најсиромашнијих домаћинстава и 56 одсто из ромских насеља удаје пре свог 18. рођендана. Оно што Србију чини другачијом су напори да се избори са овако сложеним кршењима права детета“, каже Дејана Костадинова, директорка Уницефа у Србији.

Према подацима Министарства правде, за кривично дело ванбрачна заједница са малолетником, током 2021. године18 изречено је 75 осуђујућих пресуда, прошле године - 62. 

"Поред тога што дечији брак представља грубо кршење права детета, посебно девојчица, он у себи може да крије и много кривичних дела, и то посредовање у вршењу проституције, принудно закључење брака, ванбрачна заједница са малолетником, запуштање и злостављање малолетног лица, трговина људима“, упозорава министарка правде Маја Поповић.

Због тога и предлог да се изменама породичног закона дечији брак дефинише и препознаје као облик трговине људима. Таква дела сматраће се насиљем у породици.

"Често се поставља питање у јавности до које мере држава има право да задире у приватну сверу појединца као што је брак и породица. Међутим, штетност последица дечијих бракова и те како дају држави право да предузме све могуће мере да се такве последице спрече“, наглашава министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов.

"И поред одличних резултата, све док сведочимо склапању и једног јединог дечјег принудног брака као драстичном угрожавању не само женских и дечијих права, већ и као облику родно заснованог насиља, наша заједничка борба и наши заједнички напори нису завршени", поручује потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић.

Закони су добра основа, али нису довољни. Тежи посао је рушење предрасуда да су дечји бракови део традиције и ромске културе и да девојчице добровољно ступају у такве бракове.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво