Снег у априлу изненадио и воће – ниске температуре могу да умање род и за 30 одсто

Временске прилике ових дана никако не иду наруку воћу и воћарима. Снег и ниске јутарње температуре које се најављују и наредних дана и могле би да десеткују овогодишњи род воћа. Стручњаци наводе како би неповољни временски услови могли да смање овогодишњи род и до 30 одсто.

Директор Пољопривредне стручне службе у Прокупљу Александар Петковић рекао је за РТС да је због високих температура воће нагло кренуло у вегетацију, чак и десетак дана раније.

"Тренутно стање је такво да ове температуре још нису угрозиле засаде. Ноћас је била температура негде око 1 степен, међутим, најаве за вечерас су да ће температура пасти негде до минус 3. Надамо се да неће бити тако, јер свакако то може да угрози овогодишњи род и да смањи род чак и до неких тридесетак посто", рекао је Петковић.

Истакао је да је вишња у топличком крају у бољој ситуацији пошто још није кренула да цвета, јер је на вишој надморској висини.

"Када све ово прође, надамо се да ће температура кроз пар дана порасти, што је и таква најаве прогнозе, да ће температура порасти и онда са порастом температуре мораће да се одради заштита од монилиозе коштичавог воћа, пошто ови влажни услови, свакако у цветању, диктирају развој те болести", рекао је Петковић.

Поручио је да пољопривредници могу да се посаветују са стручним службама како би заштитили воће од те болести.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара