Торлак: Повучена и замењена другом серија БСЖ вакцина, родитељи немају разлога за бригу

Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак“ саопштио је због минималног одступања од спефикиације лека повучена једна серија БСЖ вакцине и замењена другом. Како је саопштено, спорна серија је повучена и замењена другом у року од 24 сата и поновили да бебе у породилиштима примају проверене и безбедне вакцине.

Водећи бригу о безбедности и здрављу становништва Србије, Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак“ је као национални, одговорни произвођач и носилац дозволе за лек "BCG vakcinа, liofilizovanа“ услед минималног одступања од строгих захтева спецификације лека, донео одлуку да из промета добровољно повуче серију број 2710822 са територије целе земље.

Наиме, чим се појавила и најмања сумња о одступању од спецификацијских захтева предметне вакцине, Институт "Торлак“ је одмах превентивно реаговао и серију исте повукао из промета. У складу са достављеним информацијама од стране здравствених установа на територији Србије Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак“ је 16. марта извршио повлачење затечених количина од укупно 834 бочице предметне вакцине.

У циљу одржавања континуитета обавезне имунизације пацијената и елимининације могућности за несташицом предметног лека, Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак“ извршио је снабдевање свих здравствених установа из плана мреже здравствених установа одговарајућом количином BCЖ вакцине.

"Торлак“ је одмах по добијању информације о потенцијалном минималном одступању од спецификацијских захтева предметне вакцине, обавестио све здравствене установе како о повлачењу свог производа, тако и о наставку континуираног снабдевања здравствених установа новим количинама одговарајуће вакцине, а све у циљу наставка обавезне имунизације становништва предметном вакцином.

Помунита серија је повучена у року 24 часа са територије целе Србије и замењена новом серијом. Брзом реакцијом надлежних органа није дошло до несташица поменуте вакцине самим тим ни једно пордоилиште нити Завод нису угрожени. Родитељи немају разлога за забриност, бебе у поридлиштима примају проверене, безбедне и конторисане вакцине које су прошле све неопходне провере и законске процедуре пре стављања у употребу, наводи се у саопштењу "Торлака".

Министарство здравља потврдило је 834 бочице једне серије БСЖ вакцине, због минималног одступања од спецификације лека, повучено и замењено другим, и поручило да родитељи немају разлога за бригу јер бебе примају проверене вакцине у породилиштима.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво