Читај ми!

Помоћ од 35 милиона евра за изградњу дечје болнице Тиршова 2

Споразум између Србије и банке Савета Европе за развој о додели бесповратне помоћи потписује се у Паризу. За изградњу дечје болнице "Тиршова 2" намењено је 35 милиона евра. Министар за јавно улагање Марко Благојевић очекује да ће први пацијенти у ту болницу бити примљени до краја 2026. године.

Министар Марко Благојевић и гувернер банке Савета Европе Карло Монтичели потписију споразум између наше земље и ЕУ о додели бесповратне помоћи. Према речима министра Благојевића, донација ЕУ представља трећину потребних средстава за изградњу "Тиршове 2".

"Чињеница да је ово највећа донација коју је ЕУ икада одобрила за један пројекат, говори у прилог томе на који начин види његов квалитет и значај, али и Србију као партнера", навео је Благојевић. 

Дечја болница "Тиршова 2", како је најављено, имаће више од 66.000 квадратних метара, 11 нивоа, око 300 кревета, савремену опрему, ефикаснији систем грејања, климатизације и вентилације.

Када ће примити прве пацијенте

Према речима министра, радови на темељу болнице "Тиршова 2" су завршени и очекује се да радови на изградњи новог објекта почну до краја пролећа. "Рок за изградњу је три године, после чега следи опремање објекта. Очекујем да први пацијенти буду примљени до краја 2026. године", каже министар.

Наглашава да је "Тиршова 1" и данас референтна установа здравствене заштите и неге деце у Србији, али и региону, наводећи да ће квалитет неге деце у "Тиршовој 2" бити на светском нивоу.

"Здравствена заштита по квалитету и комфору, биће таква да ће објекат моћи да стане 'раме уз раме' са болницама такве врсте у свету", поручује Благојевић, наводећи да ће "Тиршова 1" бити враћена у пројектовано стање.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво