Читај ми!

Рок за пријаву пензионера за бесплатан опоравак у бањама истиче 2. марта

Око 15.000 пензионера већ од априла моћи ће на бесплатан опоравак у некој од 26 бања. Захтеви се предају до 2. марта у удружењима пензионера. За стандард пензионера ПИО Фонд је у обавези да издваја 0,1 одсто уплаћених доприноса. Због смањења стопе пензијског доприноса, у плану је да се повећа проценат тог издвајања.

Прокупачки пензионери највише воле да оду у неку од најближих бања, а судећи по интересовању, у удружењу пензионера процењују да ће примити више од 1.000 захтева.

"Јављају се пензионери, право да вам кажем јуче је код нас био први дан, у ствари било је и дан пре тога, то су биле колоне овде, биће тако сигурно свих дванаестину дана", каже Милован Вучићевић, председник Удружења пензионера Прокупље.

Реља Огњеновић, директор Републичког фонда ПИО напомиње да су ове године то урадили неких месец дана раније, како би што већи број пензионера користио што дужи период да оде у бање.

"Оно што је важно да напоменем је да је пензионер дужан само да изабере бању, Фонд ПИО сноси и трошкове превоза", додаје Огњеновић.

За стандард пензионера ове године на располагању је 700 милиона динара, 85 одсто тог новца опредељено је за бесплатан опоравак.

Последњих година ради растерећења привреде, држава стопу пензијског доприноса постепено смањује, зато је у плану да се издвајање за ту намену, које је сада 0,1 одсто уплаћених доприноса, повећа.

"Ми ћемо до краја године променити закон о ПИО фонду тако да ћемо овај износ који ћемо издвајати за бесплатан опоравак у бањама повећати на преко милијарду динара, тако да ћемо наредне године имати могућност да преко 25.000 пензионера годишње пошаљемо да 10 дана проведу у нашим бањама", истиче министар финансија Синиша Мали.

Сви који до 2. марта предају захтеве биће рангирани, највеће шансе да се нађу међу 15.000 оних који ће ове године на опоравак, имају они са дужим стажом пензионера и нижом пензијом.

Право да конкуришу имају сви чија је пензија до просечних 37.809 динара.

"У ту категорију спада око милион пензионера, али не можемо да гледамо ту цифру јер је око 130.000 искористило право, имате људе који немају пребивалиште у Србији, они немају право да иду", додаје Огњеновић.

Право да користи ту погодност, пензионер сада има само једном, за разлику од претходних година када није било ограничења. Потом је уведено на две, па на пет година, како би се избегла пракса да то користи исти круг пензионера.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво