Мештани села Лазац испуњавају обећање дато кнезу Милошу 1824. године

Житељи неколико села на обронцима планине Јелице, између Краљева и Чачка, обнављају своју цркву, која је изграђена пре скоро 200 година. Заједничким трудом, и уз помоћ двеју општина, урађено је препокривање куполе храма и тако заустављено њено пропадање.

Црква у селу Лазац налази се испод самих врхова Јелице. Далеко је од главних путева и на истом је месту где је била црква брвнара коју су Турци запалили. Књаз Милош Обреновић је 1824. године наредио да се црква поново изгради и мештанима из четири села оставио у завештање да је чувају док је света и века.

Доласком пароха Александра Миликића у село, пре осам година, почела је интензивна обнова овог храма.

"И ако Бог да 2025. године прославићемо 200 година од првог освећења цркве као и 60 година од другог освећења", наводи Александар Миликић, парох у селу Лазац.

Купола је препокривена уз помоћ црквене општине, мештана и градова Чачка и Краљева. Сеоски мајстори су без накнаде озидали камену ограду, подигли трпезарију и летњиковац који могу да приме велики број верника и гостију. Свештеников отац је сам израдио у дуборезу царске двери, трон Пресвете Богородице и сто за целивање иконе и то поклонио цркви.

"Најбитније би нам било сад да урадимо изолацију влаге, јер она нам нагриза много цркву. Затим фасаду. Да завршимо препокривање цркве, а затим, ако стигенемо, и да осликамо за тај наш вредан јубилеј, 200 година постојања цркве", каже Радомир Шундерић, члан црквеног одбора.

Живопис цркве није завршен. Јављају се уметници и фрескописци да помогну. Овог лета покренуће сталну ликовну колонију у Ласцу на Јелици.

"Обнављајући, пре свега, ову светињу и овај храм ми изграђујемо себе као личности. Не треба само да гледамо на цркву као, знате, културно историјски споменик, већ је црква један живи организам, где заиста треба да активно учествујемо у једном светотајниском и литургијском животу наше цркве", каже парох Александар Миликић.

На Петровдан 2025. године црква ће бити завршена, надају се у Лазачкој парохији.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара