Читај ми!

Кампања “Рак је излечив 2“ - Грујичић: Донети закон о потпуној забрани пушења у затвореном

Данас је Светски дан борбе против рака. Годишње у свету оболи више од 19 милиона, а малигне болести однесу и близу десет милиона живота. И у Србији је статистика поражавајућа. Годишње 41.000 постављених дијагноза малигне болести, а изгубимо мањи град. Зато и симболично, и као последње упозорење, тачно у пет до 12 у Холу РТС-а отпочела је Национална кампања "Рак је излечив 2". Министарство здравља тражи подршку за доношење закона који би потпуно забранио пушење у затвореном простору.

Уједињени против болести су, која у Србији годишње однесе најмање 20.000 људи, носилац пројекта Радио-телевизија Србије, Министарство здравља, Републички фонд за здравствено осигурање, Друштво Србије за борбу против рака, Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" и друге надлежне онколошке институције и удружења.

Основна порука је да малигне болести погађају све - и бебе и децу и младе и старе и мушкарце и жене.

И у Србији су, после кардиоваскуларних болести, малигне најчешће. Сваке године са малигним болестима суочава се преко 40.000 становника, а од тих болести умре их око 20.000.

На 18. смо месту у Европи по учесталости оболевања од малигних болести, али смо на неславном другом месту по смртности. То говори да се малигне болести у Србији откривају касно, у поодмаклим фазама.

Управо због тога у Холу РТС-а  је симболично у пет до 12 почела Национална кампања "Рак је излечив 2" у намери благовремене превенције, раног откривања болести, дијагностике и лечења.

Промоција здравих стилова живота, борбе за здравље, као и борба за оболеле, један су од задатака и Јавне медијске установе Србије РТС.

Национална кампања за борбу против рака, коју је РТС водила током 2018.године, добила је свој наставак. 

Последњи је тренутак да схватимо да ако се открије на време рак је излечив.

На конференцији су говорили представници институција које учествују у кампањи. Једна од важних порука је да борба против малигних болести треба да буде приоритет државе и Министарства здравља. 

Грујичић: Забранити за сва времена пушење у затвореном  

Mинистарка здравља проф. др Даница Грујичић истакла је да су жене које су победиле рак доказ да је ова акција могућа и да је рак заиста могуће победити.

Указала је да су Министарство здравља, Републички фонд, све здравствене установе и посебно Удружење пацијената изузетно важни да заједно раде, јер једино преко удружења пацијената могу имати податке о томе шта недостаје на терену  и шта мора под хитно да се мења.

"Сада заједно с Удружењем пацијената за карцином плућа радимо на платформи за увођење и скрининга за карцином плућа, јер смо пушачи. Молим вашу подршку, подршку јавности да се дефинитивно једном за сва времена забрани пушење у затвореним просторијама. Молим вас да у томе подржите Министарство здравља које ће покушати да изда нови закон, да притисне Министарство финансија које се стално вади на то да од тих цигарета зарађујемо неки динар", апеловала је министарка. 

Нагласила је да здравље људи мора бити апсолутни приоритет. 

Први пут кампања "Рак је излечив" покренута је 2018. године. Имала је одличне резултате - многи су ишли на организоване превентивне прегледе, едуковали се о превенцији и могућностима лечења болести и захваљујући свему томе - спасени су животи. То је циљ кампање и овога пута.

Бујошевић: Морамо да убедимо нашу децу да се вакцинишу против ХПВ вируса 

Због чега је кампања "Рак је излечив" национални пројекат Радио-телевизије Србије објаснио је генерални директор РТС-а Драган Бујошевић.

Подсетио је да када је РТС 2018. године радио ову акцију урађено преко 20.000 прегледа.

"Не знамо тачно колико смо људи, спасили. Знамо да смо на једном мамографу спасили 209 живота жена. Да смо спасили један, то би било много. Дакле, морамо да убедимо нашу децу од девет до 19 година да узму вакцину против ХПВ вируса и да тиме себи учине живот много лагоднијим, много сигурнијим и много безбеднијим", поручио је Бујошевић.

Без обзира на то што је медицина доста напредовала, према статистичким подацима расте број оболелих од малигних болести. У свету више од 19 милиона људи годишње добије дијагнозу, а близу десет милиона изгуби битку.

Зато је и данас једна од најважнијих порука превенција. Здраве навике могу да смање ризик од оболевања за педесет посто.

На скупу су у Холу РТС-а говорили и директор Института за онкологију и радиологију Србије др Милан Жегарац, директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" проф. др Верица Јовановић, директорка Републичког фонда за здравствено осигирање проф. др Сања Радојевић Шкодрић и новинарке РТС-а Ивана Божовић и Ана Стаменковић. 

За годину дана, колико ће трајати кампања, биће организовани превентивни прегледи, спортски догађаји, трибине, а све у циљу промене статистике. РТС ће о свету томе редовно извештавати.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво