Читај ми!

Одржано прво јавно саслушање о Предлогу за промену Устава у области правосуђа

Министарка правде Маја Поповић и председник Народне скупштине Ивица Дачић учествовали су на првом јавном саслушању о Предлогу за промену Устава Републике Србије у области правосуђа, које је одржао Одбор за уставна питања и законодавство Народне скупштине.

У току првог од више јавних слушања која ће бити одржана на тему "Промене Устава Републике Србије у области правосуђаˮ, министарка Маја Поповић изјавила је да ће промена Устава у области правосуђа бити услов за даљу реформу правног система и најзначајнија реформа у области владавине права, као стуба сваког демократског друштва.

У том смислу, нагласила је да су промене Устава важне, јер треба да допринесу унапређењу квалитета правде, као и већој независности, непристрасности, стручности, одговорности и ефикасности правосуђа.

Истовремно, Поповићева је истакла да су анализиране постојеће одредбе Устава са становишта општих међународних и европских стандарда садржаних у документима Европске уније, Уједињених нација, Савета Европе (Венецијанске комисије, Групе држава против корупције (GRECO), Европске комисије за ефикасност правосуђа (CEPEJ), Консултативног већа европских судија, Консултативног већа европских тужилаца и Европске мреже савета правосуђа), чиме би Република Србија испунила међународне обавезе у процесу европских интеграција.

"На првом јавном слушању истакнуто је да су промене Устава у области правосуђа неопходне у циљу успостављања бољег система предлагања, избора, премештаја и престанка функције судија, председника судова, јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца. То подразумева и већу одговорност судија, јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца која мора бити подстакнута укидањем пробног периода приликом избора судија и заменика јавних тужилаца, који се први пут бирају на судијску, односно јавнотужилачку функцију", саопштило је Министарство правде. 

Председник Народне скупштине Ивица Дачић рекао је да је Министарство правде носилац активности не смао када су у питању промене Устава, већ и у другим областима за чију реализацију је потребна пуна координација свих органа.

Промене највишег правног акта у делу који се односи на правосуђе предвиђене су као активност у Акционом плану за Преговарачко поглавље 23 - Правосуђе и основна права, који је усвојен од стране Владе Републике Србије 27. априла 2016. године и ревидиран 10. јула 2020. године.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара