Читај ми!

Патријарх Порфирије примио Додика и руководство РС

Република Српска и Босна и Херцеговина су јединствен заједнички простор који у себи носи многа афирмисана добра, али и простор који је носио доста неспоразума, рекао је патријарх Порфирије након сусрета са делегацијом Републике Српске коју је предводио српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Патријар Порфирије је истакао да не треба претеривати у томе ко је коме више и ко је коме пре учинио нешто нажао.

"Потребно је да градимо заједничку будућност свако свестан свог идентитета", поручио је патријарх.

Не скривајући радост што се срео са Милорадом Додиком, председницом Републике Српске Жељком Цвијановић и премијером Радованом Вишковићем, патријарх је рекао да им је пожело радосне и благословене васкршње празнике, као и свим православним хришћанима на простору БиХ, а посебно Републике Српске, одакле, како каже, и сам потиче и тиме се поноси.

Интензивне и најприсније везе са Републиком Српском и местом порекла одржавао је и одржава до дана данашњег.

"Нека ми нико не замери то што имам посебне емоције према Републици Српској и према читавој БиХ", рекао је патријарх Порфирије.

Не крије, истакао је, да посебне емоције негује према Републици Српској и да се Црква, где год се налази не само у Србији већ на свим просторима бивше Југославије, труди да негује свој православни идентитет.

"Тај национални идентит уколико се темељи у духовним сферама биће исрправан", рекао је патријарх и додао да "браћа епископи са простора БиХ по правилу изражавају захвалност пре свега према институцијама Републике Српске, јер оне у сваком смислу разумеју потребе Цркве и покушавају да помогну у мери колико је то потребно".

Подсетио је захвалио Републици Српској која је прва притекла у помоћ након земљотреса у Хрватској, Загребу и Банији, где је он до избора на патријаршијски трон, обављао дужност митрополита загребачко-љубјанског.

Патријајрх Порфирије је православнима још једном честитао Васкрс, а онима који нису те вере пожео је да им Бог да здравље и љубав.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара