Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу

У нишком Клиничком центру почела бесплатна вантелесна оплодња за 1000 брачних парова. Средствима републичког Здравственог фонда до потомства у ГАК Ниш могу сви брачни парови из Србије који испуњавају услове републичке комисије.

Тим стручњака за вантелесну оплодњу из нишког и новосадског Клиничког центра урадио је на нишкој гинекологији првих 17 вантелесних оплодњи.

"Пацијенткиње су добро, задовољне су што не морају да путују за Београд и Нови Сад како би дошле до потомства", рекао је доктор Дејан Митић, шеф Одсека за стерилитет нишке Клинике за гинекологију.

Планирано је да се у Нишу месечно уради 20 вантелесних оплодњи које ће финасирати републички Фонд здравства.

На листи чекања је 50 жена које ће на програму бити до краја фебруара. Оне су углавном са југа Србије, иако право на вантелесну оподњу у Нишу, као и у Београду и Новом Саду, имају сви брачни парови без деце, из целе Србије.

Доктор Весна Копитовић и ембриолог Нада Табшо Клиничког центра Нови Сад, подршка су колегама у Нишу, јер у вантелесној оплодњи њихова матична кућа има традицију скоро две деценије.

"За две године, колико траје Национални програм бесплатне вантелесне оплодње, највише успеха смо имали на нашој Клиници. Стопа трудноће код жена које су биле на вантелесној оплодњи је 40 одсто", истиче Весна Копитовић.

Процењује се да у Србији сваки шести брачни пар, њих око 200.000, има проблема са стерилитетом.

Из буџета града Ниша годишње се издваја 12 милиона динара за суфинансирање вантелесне оплодње за нишке брачне парове без деце, без обзира на године старости будућих мајки. За две године град је помогао рођење 80 деце.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара