Због грипа продужен распуст

Први део зимског школског распуста биће продужен за два дана, па ће настава почети у среду, 11. јануара, рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

Како је објаснио, распуст ће бити продужен због епидемије грипа.

Требало је, према календару, да се ђаци врате у школске клупе у понедељак, 9. јануара.

"Продужавамо распуст за два дана, у понедељак и уторак школе неће радити, тако да ће среда бити први радни дан", рекао је Шарчевић Танјугу.

Министар је додао да ће се епидемиолошка ситуација на терену пратити на дневном нивоу и да ће бити у свакодневном контакту са Министарством здравља.

Уколико оболевање и даље буде велико, министар каже да ће се нова процена радити у понедељак, 9. јануара.

Шарчевић каже да су се одлучили да распуст продуже само два дана, јер је проблем како надокнадити изгубљене часове. У Војводини је распуст у току, тако да се календар не ремети, али у остатку Србије то представља проблем.

Померање другог дела зимског распуста ремети породичне планове, јер су многи уплатили аранжмане, а продужавањем године ремети се систем мале матуре.

Министар каже да према подацима Института Батут највише оболелих од грипа има међу предшколском и школском децом у узрасту од пет до 14 година - око 12.000 малишана, док је међу средњошколцима оболело око 3.000.

Иначе, током празника, повећан је број оболелих од грипа. У неким клиничко-болничким центрима уведена је забрана посета као превентивна мера.

Вирус се преноси капљичним путем, а инкубација траје од једног до пет дана.

Оболеле особе су заразне дан пре него што се појаве симптоми, али и четири до пет дана након појаве тих симптома.

Основни симптоми су: температура виша од 38 степени, језа, дрхтавица, малаксалост, губитак апетита и суви кашаљ.

Поред вакцинације, најбоља превентива је уношење што више витамина Ц, свежег воћа и поврћа, цинка, проветравање просторија, боравак на свежем ваздуху, као и физичка активност.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије