Током празника повећан број оболелих од грипа

Број оболелих од грипа у дому здравља "Стари град" у Беоргаду повећан је 2. јануара за сто одсто у односу на претходни дан. На ширење грипа утичу и – новогодишња честитања.

Докторка Бисерка Обрадовић из Дома здравља "Стари град" истиче да је током празника повећан број оболелих од грипа.

"Јуче је број оболелих од грипа у нашем дому здравља повећан за сто одсто у односу на претходни дан", рекла је Обрадовићева.

Вирус се преноси капљичним путем, а инкубација траје од једног до пет дана.

"Током новогодишње ноћи био је већи број људи у истом простору, затим честитке, све је то утицало на ширење", тврди Обрадовићева.

Наводи да су оболеле особе заразне дан пре него што се појаве симптоми, али и четири до пет дана након појаве истих.

Напомиње да су основни симптоми грипа: температура изнад 38 степени, језа, дрхтавица, малаксалост, губитак апетита и суви кашаљ.

"Три дана код куће треба скидати температуру, пити што више течности, а ако температура не спадне јавити се лекару", каже Обрадовићева.

Докторка сматра да је, поред вакцинације, најбоља превентива уношење што више витамина Ц, свежег воћа и поврћа, цинка, проветравање просторија, боравак на свежем ваздуху, као и физичка активност.

Домови здравља још данас раде скраћено до 18.00 сати, а од сутра је редовно радно време од 7.00 до 20.00 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије