Село Равни генералима се дичи, ал' од воћарства живи

Из села и заселака који окружују село Равни код Ужица поникло је чак пет генерала, међу којима су три начелника генералштаба, али и велики број војника. Међутим, тај војнички крај познат је и по Ђоковићима, али не из белог спорта, већ воћарима, који су одлучили да се боре против беле куге и не дозволе гашење села.

Школа у Равнима још је испуњена грајом ђака, а међу основцима су Немања и Невена, који живе седам километара даље, у Вранама. Код куће их чекају млађе сестре Николина и Нађа.

"Имам десеторо унука од моје ђеце. Има ми Драган четворо, има ми ћерка шесторо", каже бака Радмила Ђоковић.

"Заова и ја се слажемо лепо и можда сам мало и од ње видела, али и ја сам хтела више деце. Моји родитељи имају нас троје", каже мајка Марија Ђоковић.

Од тридесет домаћинстава, трећина је са малом децом, углавном по троје, па се Ђоковићи надају да ће још неко од комшија следити и њихов четвороструки пример.

"Па није богатство колико имаш пара, богатство је да си задовољан животом и ништа више", каже Драган Ђоковић, отац четворо деце

Живе искључиво од воћарства, а домаћинство напредује само слогом, чему децу уче од малих ногу. Стасавају у здравој природи, али виртуелни свет компјутера није заобишао ни то планинско село.

"Волим да се играм на компјутеру, али штета је што понекад има, а понекад нема струје", говори Драганов син Немања Ђоковић.

Струја ипак није главни проблем. Многи су напустили село, јер нису желели да ризикују сопствени живот и живот деце возећи једином сеоском комуникацијом. Најупорнији су остали да би село ипак имало будућност.

Још чекају да политичари испуне обећање дато још пре две деценије: да ће стићи нови пут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије