Млади научници у 2016. донели Србији десетине медаља

Млади таленти су и у 2016. години донели Србији на десетине медаља. Предаха за ове средношколце и студенте нема, јер нова такмичења почињу већ у јануару.

Само у овој години ученици Математичке гимназије освојили су више од 70 медаља на међународним олимпијадама, док их са домаћих такмичења више и не броје. Свака од њих је прича о великом таленту и још већем труду. Алекса Милојевић је, на пример, освојио шест медаља из математике и информатике.

"Планови за 2017. су, наравно, да наставим истим темпом, да радим, да се такмичим из математике и физике и информатике и као и до сада да представљам Србију на њајбољи могући начин на свим међународним такмичењима. Рецепт за успех на такмичењима и освајања медаља, апсолутно не постоји, најбитније је да ви волите оно што радите, и кад волите – не постоји други рецепт и не постоји шанса да оманете", каже Алекса.

Браћа Игор и Марко имају завидну такмичарску каријеру.

"Ове године је испало да сам ја мало бољи из математике и физике. Надам се да ћу се опет пласирати у тим за интернационалну математичку олимпијаду и да освојим неку мало бољу медаљу од бронзане", каже Игор, који је освојио бронзане медаље из математике, астрономије и астрофизике.

Подједнако су успешни и гимназијалци из Ниша, Шапца и Новог Сада.

"Припреме трају мало дуже и треба се посветити томе што радиш. А што се тиче планова за 2017. уписао бих факултет, пошто сам сад четврта година, матурант, па бих се концентрисао углавном на то", рекао је Душан Иванић, који је освојио прво место на Европској математичкој конференцији.

Аутор најбољег студентског рада Електротехничког факултета, Никола Мицић, путује у Калифорнију. Награђују га колеге, инжењери који живе у Америци.

"Надао сам се награди, али не и првој награди, да будем искрен. Што се тиче осталих такмичења, издвојио бих појединачно треће место на Електријади на предмету Обновљиви извори енергије на ком сам смеру тренутно. Планирам да упишем докторске студије, да ли код нас или преко, за сада још нисам сигуран", рекао је Никола.

И поред стипендија ресорних министарстава и факултета, најбољи и даље настављају студије у иностранству. Само у овој школској години више од двадесет матураната Математичке гимназије покушаће да добије индекс неког од универзитета у Великој Британији или Америци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије