Послодавци поново разматрају о колективним уговорима

Унија послодаваца Србије (УПС) обавезала се да ће поново размотрити одлуку о напуштању колективног уговора из одређених грана, каже председник Социјално-економског савета Александар Вулин.

Министар је најавио и да ће се поново састати Социјално-економски савет на ту тему и видети да ли је могуће постићи споразум и колективни уговор који ће бити могућ, применљив, реалан.

Вулин је, након 66. редовне седнице тог савета нагласио да му је драго што је ипак дошло до побољшања, "малог напретка", да се УПС обавезала да ће поново размотрити своју одлуку о напуштању колективног уговора из одређених грана.

"Поново ћемо се састати на ову тему и видети да ли можемо да постигнемо споразум, колетивни уговор који ће се односити на што већи број запослених, и који ће бити могућ, применљив, реалан. Без колективног преговарања заправо нема социјалног дијалога, колективно преговарање за владу веома је важно и ми заиста охрабрујемо и послодавце да где год могу, као и синдикате, постижу колективне уговоре", рекао је Вулин, који је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Вулин је рекао и да је Влада Србије, где год је послодавац, већ постигла одређене колективне уговоре, који се, како је рекао, у највећем делу поштују и да је у више од 20 случајева, Влада закључила колективне уговоре са представницима репрезентативних синдиката.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије рекао је да су ти колективни уговори потписани са важном клаузулом, а то је, да се неће примењивати, све док евентуално не добију проширено дејство.

"Председништво УПС је разматрало то и сматрало је да је нелогично да уопште такви уговори постоје, с обзиром на то да УПС у тим гранама није имала више од 30-ак одсто оних радника у тим фирмама, који би могли да представљају то како закон захтева 50 плус један запослени у тим гранама и дошло се до тога да је нелогично да постоје уговори те врсте", рекао је Атанацковић.

Будући да је, додаје Атанацковић, оно написано у тим колективним уговорима представљало велико оптерећење за привреднике уопште, и то илустровао примером да би, за оне који су имали минималне зараде, само кроз топли оброк и регрес то би износило повећање од скоро 30 одсто у односу на минималне зараде, сматрало се да би се применом тих колективних уговора дошло би до општег повећања зарада које би прешле 15 одсто.

"Председништво УПС је сматрало да је то нешто што није примерено и могуће да реална привреда то изнесе", рекао је Атанацковић и додао да иначе, УПС тражи да се изнађу могућности да се колективни уговори не односе на тако широке гране, већ на уже сегменте тих грана.

"Из тих разлога, дошло је до повлачења тих колективних уговора. Када се ради о хемији неметалима, у тој грани која је изузетно широка, налази се и фармација и вађење камена, разни делови широко постављене гране, где сигурно услови привређивања нису једнаки. У грани метала, где ћемо такође преговарати, спада и ИТ сектор, који у просеку има вишеструко веће плате, него што је то случај код производа из металске гране", рекао је председник УПС.

Зоран Стојиљковић из УГС Независност рекао је да су представници УПС потписали један број колективних уговора у јавном сектору, па су повукли потпис, а да је након тога уследио дуг процес преговарања.

"Очекујемо да на седници председништва УПС 29. децембра они промене одлуку, потпишу те уговоре, а онда до краја јануара да уђемо у преиспитивање целог система колективног преговарања, гаранција о проширеном дејству, процедура како се доноси", рекао је Стојиљковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара