Рециклажа текстила полако осваја и Србију

Са око 80 локација на којима су постављени контејенери за прикупљање металног, пластичног и стакленог отпада, у Београду је у току прошле године прикупљено више од 7.000 тона отпада за рециклажу. Однедавно на више десетина локација постављени су и контејнери за рециклажу текстила и обуће. Док код нас тек почиње, у свету се рециклира око 25 одсто укупног текстилног отпада.

Зашто да гардердеробу и обућу која више ниje за ношење бацамо у канту, када можемо да их одложомо у један од посебних контејнера.

"Сав стари текстил, стару одећу и обућу који су вишак у кући могу да донесу и ставе у судове које смо поставили и које ћемо однети и спровести у рециклажу. Почели смо са 29 контејнера, али та ће акција да се шири јер смо наишли на добар одјек грађана који радо одвајају рецикларни у односну на комунални оптпад", каже директор ЈКП "Градска чистоћа" Мирослав Богдановић.

"Текстилни отпад годинама није био интересантан, и тек применом строже директиве, и овде код нас применом закона о управљању отпадом где стоји да је забрањено одлагати биодеготпативне материјале на депонији креће озбиљна рециклажа текстила", каже професор Машинског факултета Александар Јовић.

"Ово је супер ствар само мало треба да се људи навикну али већ људи доста убацују", кажу грађани.

Прикупљена гардероба се не користи за даљу употребу већ се посебним технолошким поступком рециклира.

"Тај материјал се сецка, чисти, претвара у флекице и углавном користи као изолацини материјал, у преградним зидовима за путеве, зградама,  пре свега звучним, ваздушним и топлотним изолацијама. У свету се чак прави и цео одевни предмет, панталоне од таквог једног рециклираног материјала", каже Јовић.

Надлежни апелују на суграђане да у контејнере за рециклажу убацују само оно чему су намењени. Ако у њих баце "обичан" кућни отпад, отпад намењен рециклажи постаје неупотребљив.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво