Mихајловић: Жене до 40 одсто мање плаћене од мушкараца

Потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић је рекла да су жене у Србији 30 до 40 одсто мање плаћене за исти посао него мушкарци.

Зорана Михајловић је, на трибини на тему родне равноправности, у Скупштини града Ниша, рекла да жене треба много више да буду заступљене у друштвеном и политичком животу, као и да их има више на највишим државним функцијама.

"Више има жена у политичком животу него пре пет година, али још недовољно. Жене су дивне сараднице, има пуно помоћница министара, државних секретара, али мали је мали број министарки. Мало их је на кључним функцијама, а зашто не би биле", нагласила је Михајловићева.

Позвала је жене да буду јединствене потпут мушкараца и тако допринесу стварању модерне Србије.

"На предлог премијера Александра Вучића је основано Координационо тело за родну равноправност и ни у једној еворпској држави такво тело није постављено на тако високом нивоу, пошто је на његовом челу потпредседник владе", истакла је Михајловићева.

Рекла је да је један од приоритета смањивање насиља над женама, али и њихово економско осамостаљивање односно веће запошљавање.

Михајловићева је похвалила градоначелника Ниша Дарка Булатовића што даје велику подршку родној равноправности, с обзиром да Ниш има сигурну кућу која има регионални карактер.

"Дупло већи број жена у Нишу је незапослено у односу на мушкарце. То је реалност, али полако то можемо да мењамо", истакла је Михајловићева.

Додала је да су жене велики потенцијал сваке земље, па и Србије и да треба да покажу шта знају.

"Ниш је показао другачије понашање по питању родне равноправности", истакла је потпредседница владе.

Градоначелник Ниша Булатовић је рекао да су жене стуб сваког друштва.

"Нема заједнице без жене, мајке и сестре. Поносам сам што могу да говорим пред оволиким бројем жена, ово је најлепши скуп до сада на ком сам био", рекао је Булатовић након чега је добио аплауз.

Председник Скупштине града Ниша Раде Рајковић је рекао да град Ниш има има велики број жена које учествују у политичком животу, али и да је доста њих на важним функцијама.

"Ниш је на добром добром путу равноправности жена и мушкараца", додао је Рајковић.

Директорка Сигурне куће у Нишу Соња Шћекић је рекла да жене дуго трпе насиље због економске зависности од мушкараца.

Како је рекла, жене у просеку трпе насиље 10 година, а углавном су старе до 40 година и имају завршену основну или средњу школу.

Шћекићева истиче да се жене које трпе насиље у великом броју случајева стиде мислећи да ће доживети осуду околине, надају се да ће се променити, сматрају да деца треба да расту уз оба родитеља.

Рекла да јој је најтеже када у Сигурну кућу дођу дођу старе мајке које трпе насиље од своје одрасле деце.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара