Шарчевић: План уписа у средње школе биће више оријентисан на ИТ сектор

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је, приликом посете Регионалном центру за стручно усавршавање наставника у Нишу, да ће осим увођења информатике као обавезног предмета у основне школе, план уписа у средње школе више бити оријентисан на ИТ сектор.

Младен Шарчевић је током посете центру разговарао са директорима предшколских установа и основних и средњих школа о реформи образовања и указао на потребу да се обучавају сви просветни радници, укључујући директоре школе.

Министар Шарчевић је упознао присутне са плановима Министарства на развоју образовања у области информационих технологија.

"Осим увођења информатике као обавезног предмета у основну школу, план уписа у средње школе више ће бити орјентисан на ИТ сектор, док ће се повећати и уписне квоте на факултетима у овој области", рекао је министар.

Када је реч о обучавању запослених у просвети, министар је рекао да је нарочито важна обука директора школа, које су имале слабије екстерне оцене, јер је то, како је оценио, нужно за руковођење.

"Министартво тренутно припрема терен за озбиљне реформе које, иначе, трају неколико година. У том процесу бићемо сервис свима", рекао је Шарчевић.

Када је реч о полагању испита за лиценце, он је истакао да ће Министарство просвете сагледати законске и друге могућности за децентрализацију.

Шарчевић је разговарао и са ректором Драганом Антићем о проблемима које има Универзитет у Нишу. Разговор је, према речима саговорника, био отворен и конструктиван, истиче се у саопштењу Минситарства просвете.

"Разговарали смо о свим проблемима које има Универзитет у Нишу, од недовољних просторних услова до трошкова за комуналне услуге. На столу су бројни незавршени радови и нереализовани пројекти", рекао је после састанка министар Шарчевић.

Министар је истакао да је нереално очекивати да ти проблеми буду решени преко ноћи.

"Имамо добру вољу и играћемо отворених карата. Универзитету у Нишу је потребна наша подршка јер то заслужује. Подршка је потребна и Граду Нишу, а долазак Владе и премијера Александра Вучића у Ниш јасно говори да ће та подршка бити интензивирана", поручио је Шарчевић.

Ректор Драган Антић каже да је задовољан разговором са министром и истиче да ће решења бити тражена заједничким напорима, наводи се у саопштењу.

"Задовољан сам што министар показује вољу за решавање проблема и сигуран сам да ће многа питања бити покренута са мртве тачке", рекао је Антић.

Директорка Регионалног центра Данијела Марковић упознала је министра са активностима и плановима Центра и изразила наду да ће до краја године полагање испита за лиценце за наставнике бити децентрализовано.

Министар је обишао и Научни клуб Центра за промоцију науке, а потом се обратио Активу наставника географије Нишавског округа.

Током претходне године у Нишком Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању реализовано је 1.453 активности на којима је учествовало 43.120 наставника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара