Николић: У управљање водом уложити осам милијарди евра

Управљању водама у Србији посвећује се све већа пажња, али због вишедеценијског занемаривања тог проблема потребно је уложити више од осам милијарди евра нових инвестиција како би се испунили строги стандарди очувања животне средине, а од тога око пет милијарди евра у доградњу канализационих система и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, изјавио је председник Томислав Николић.

Томислав Николић је на отварању дводневне међународне конференције "Земље у транзицији и вода као фактор стабилности", која се бави изазовима управљања водама, рекао да проблем вода и њихово управљање поставља фундаментално питање шта ми као људска бића вреднујемо.

Како је истакао оно поставља питање шта желимо да оставимо својим потомцима, где је наше место у природи, односно шта су нам приоритети и да ли сваки циљ којем тежимо вреди уништавања животне средине.

Додао је да је Министарство пољопривреде припремило Стратегију развоја сектора вода на територији Србије и да ће тај документ послужити као водич у процесу трансформације читавог сектора.

"Све техничке мере, сви планирани радови, не могу се реализовати уколико се не обезбеде средства за извршење тих радова и створе организациони предуслови за њих", поручио је Николић.

Председник је оценио да се цивилизација суочава са еколошким изазовима без преседана и да је, углавном захваљујући људској активности или немарности, вода у рекама и морима до те мере загађена да краткорочно или дугорочно угрожава опстанак свих бића на планети.

"Токсични отпади се гомилају широм света. Плаћамо данак просперитета, индустријског развоја. Зарад богаћења и удобности, доводимо у опасност сам живот", рекао је председник Србије.

Проблем снабдевања пијаћом водом 

С њим се сагласио председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић, који је истакао да у бројним градовима широм Србије постоји проблем снабдевања пијаћом водом, поготово у Војводини.

"Нарочито је лоше стање у сеоским насељима, о чему је САНУ имала и посебан симпозијум, која уколико нису прикључена на градске водоводне системе углавном немају добро водно снабдевање", рекао је Костић.

Председник САНУ је подсетио и на чињеницу да је последњих 25 година у Србији значајно смањен број активности у вези са водом, одржавањем водних објеката и система, нагласивши да нам зато у будућности предстоји велики напор како би се тај проблем решио.

Директор Института за водопривреду "Јарослав Черни" Милан Димкић је рекао да је "Србија суочена са бројним изазовима када је реч о управљању водама и с обзиром да је то питање изузетно комплексно, треба га решавати дугорочно и систематично".

Према његовим речима, а имајући у виду да је земља веома задужена, од суштинског је значаја ојачавање техничких капацитета Владе Србије и осталих капацитета за управљање водама, како институционално, тако и финансијски како би се успешно реализовале неопходне промене које су у вези са транзиционим процесима.

Димкић је додао да се конференција организује како би се дефинисао приступ у јачању сектора вода, и поручио да је неопходно обезбедити могућност адекватног одговора на захтеве интегралног управљања водама у условима притисака и изазова еколошке, социјалне, политичке и климатске природе.

Према његовим речима, о проблему вода биће изложена 23 реферата, од чега је 16 од еминентних стручњака из Србије, а седам из иностранства.

Директорка Републичке дирекције за воде Наташа Милић указала је на чињеницу да су економска криза и санкције довеле до тога да се у Србији снабдевање водом становништва и остали делови тог сектора третирају као социјална категорија, што је довело до тога да бројни водоводи и водопривредна предузећа буду у веома лошем стању.

У вези с тим, како је додала, Републичка дирекција за воде припремила је основна планска документа, превасходно Стратегија управљања водама Републике Србије, која треба да послужи као основа за спровођење мера у читавом сектору.

"Поред Стратегије, припремљен је и план управљања водама слива Дунава на територији Србије, чије се усвајање такође очекује до краја године. Такође, припремљен је и план заштите водозагађивања, који треба да послужи као основа за решавање проблема заштите квалитета површинских и подземних вода", рекла је Милић.

Гувернер Светског савета за воде (WWC) и председник Међународног хидролошког друштва за животну средину (IHES) Сонтак Ли рекао је да данас око милијарду људи на планети пати због недостатка приступа безбедној и чистој води, а да ће се он дуплирати уколико се не предузму одговарајући кораци.

Дводневну конференцију организовали су Институт за водопривреду "Јарослав Черни", Унеско Центар друге категорије за воде за одрживи развој и прилагођавање климатским променама (WSDAC) ) и ЈКП "Београдски водовод и канализација".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара