Слависти у Београду, предавања уз песму и игру

На 46. скуп слависта стигло је 56 студената из 18 земаља. Током септембра студенти ће на Филолошком факултету Универзитета у Београду похађати предавања, лекторска вежбања, часове конверзације, "Курс народних песама и игара" и "Малу школу рокенрола".

У клупе су заједно сели и бруцоши и докторанди. Лекција која се обрађује - Стогодишњица Крфског буквара Стеве Чутурила.

"Завршила сам мастер из јужнословенских језика и културе у Хелсинкију и Финској. Нисам први пут у Србији већ сам више пута била. И на овом курсу сам била већ једном, није било толико тешко. Мислим. чирилица јесте тешка али није најтежи језик на свету", каже Ема Суамалајнен из Финске.

Милена Ђерекарова из Бугарске рекла је да се бави компаративним проучавањем српске, хрватске и бугарске књижевности из доба препорода. "Сад тренутно пишем своју дисертацију о јужнословенском спеву", каже Ђерекарова.

Иако на универзитету на ком студира нема српског лектрора, Франческо одлично говори српски језик.

Франческо Гало из Италије каже да студира српски језик годину дана. "Студирао сам са пољском професорицом и после хтварском лекторицом, јер нисмо имали српску лекторицу за језик", испричао је Гало.

Шеф катедре за српаки језик Вељко Брборић каже да стицајем различитих околности на многим местима настава није добро покривена.

"Немамо српске лекторе, на неким местима се то учи као српскохрватски, на неким као српскобошњачки и хрватски, и врло често не предаје лектор. Дакле, Србија нема лекторе и то је озбиљан проблем, то је истовремено задовољство када ти студенти дођу на три недеље у Београд, јако су мотивисани, јако су добри и постижу јако добре резултате", рекао је професор Брборић.

Млади слависти желе да буду судски тумачи, преводиоци, професори. А многима ово није први сусрет са Београдом и Међународним славистичким центром.

"То је најбоља потврда да ће ти млади људи, који овде добијају лекције из књижевности културе и језика, бити прави амбасадори наше земље, нашег народа и културе у земљи и у иностранству", каже Александра Вранеш, декан Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Студенти славистике обићи ће и многе српске знаменитости и присуствовати Вуковом сабору у Тршићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара