"Приход од пореза стимуланс за развој локалних самоуправа"

Јелена Бојовић из Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) за регулаторну реформу рекла је за РТС да је за локалне самоуправе битно да задрже приход од пореза на зараде и пореза на имовину, јер је то "њихов стимуланс за даљи развој".

"То јесте губитак у буџету, али, с друге стране, надоместиће га. Јако је битно за локалне самоуправе да задрже те две врсте прихода – порез на зараде и порез на имовину, одатле све креће", рекла је Јелена Бојовић гостујући у Дневнику РТС-а.

Истакла је да је суштина децентрализације да локалне самоуправе саме својим радом могу да утичу на повећање прихода.

Бојовићева је подсетила да предлог измена Закона о финансирању локалних самоуправа, који је Влада Србије недавно усвојила, подразумева смањење буџета градова и општина до три одсто.

Како је додала, смањен је удео у приходима од пореза на зараде за шест, односно за четири одсто у зависности од тога да ли су градови или локалне самоуправе, али линеарно гледајући целу локалну самоуправу то подразумева смањење њиховог буџета до три одсто.

Бојовићева је казала да би увођење централизованог електронског система за јавне набавке омогућило да се јасно и транспарентно види шта општине и градови нуде, који тендери су у оптицају, а шта понуђачи нуде.

"Наш предлог везан за јавне набавке је евалуација урађеног. Кад изаберете на тендеру извођача који ће радити пут треба да се по завршетку пута уради евалуација онога што је урађено, да се каже – тај понуђач је испунио своје обавезе из уговора и да се он оцени", рекла је Бојовићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара