Сретеновић: Највише неправилности у спровођењу јавних набавки

Председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић изјавио је да је највише неправилности у 2015. години утврђено у спровођењу јавних набавки, а вредност набавки које нису законски спроведене била је око 8,4 милијарде динара.

"Највише нерегуларности је било приликом спровођења јавних набавки у локалним самоуправама", рекао је Радослав Сретеновић новинарима након седнице скупштинског Одбора за финансије, који је усвојио Извештај о раду ДРИ у 2015. години.

Та институција је први пут обухватила све планиране субјекте ревизије – 178 и утврдила бројне неправилности.

У јавним набавкама које су контролисане у 2015. вредност закључених уговора без спроведених поступака износи 2,6 милијарди динара, направилности у конкурсној документацији 2,8 милијарди, направилности из области доделе, заључивања и измене уговора 1,1 милијарда, а неправилности у оглашавању 513 милиона динара.

Примена преговрачког поступка без испуњења услова износи 33 милиона и спровођење неодговарајућих поступака 54 милиона динара.

Такође, вредност покретања набавке за које нису испуњени услови је 303 милиона динара, остале неправилности у вези са поступцима јавних набвки 243 милиона динара и остале неправилности у смислу Закона о јавним набавкама 775 милиона динара.

ДРИ је утврдио и непрвилности јавних набавки из ранијих година у вредности од 6,1 милијарди динара.

"Забрињава то што расте неправилност у погледу преузимања обавеза у погледу законом прописаних апропријација, најчешће код локалних самоуправа и скоро да нема локалне самоуправе која нија преузела веће обвезе од прописаних, чији износ прелази милион динара, а за ста је предвиђена кривична санкција", навео је Сретеновић.

Како каже, ДРИ је хтела посланицима да прикаже да се не предузимају неке активности на санкционисању или смањивања одговорних лица која руководе финансијама на локалном нивоу.

Код неких градова, на пример Београду, Нишу и Новом Саду смо утврдили да је дошо до веће исплате плата на име увећаних коефицијената за зараде и наложили да у року од 90 дана врате плате на ниво који је законских прописан", казао је Сретеновић.

Он је додао да су ти градови обавестили ДРИ да су отклонилил неправилнсти и то се сада проверава.

Ревизор је рекао на седници да је у надлежности ДРИ више од 11.000 корисника јавних средстава, као и да је први пут  пут програмом обухваћена и ревизија финансијских извештаја правилности пословања политичких странака -  СНС, СПС и ДС.

Контролисано је 26 јавних предузећа, 34 јединица локалне власти, четири фонда обавезног социјалног осигурања...

ДРИ је у 2015. години објавила 174 извештаја о ревизији, од чега 158 извештаја о ревизији финансијских извештаја и правилности пословања, 14 извештаја по ревизијама одазивних извештаја и два извештаја о ревизији сврсисходности пословања.

Ревизијама су обухваћени подаци из финансијских извештаја који се односе на приходе и примања у износу од 2.638,7 милијарди динара, расходе и издатке од 1.979 милијарди динара, нефинансијску имовину у вредности 793 милијарде динара, финансијску имовину у износу од 3.286,5 милијарди динара и обавезе од 3.720 милијарди динара.

Буџетским корисницима чије је пословање контролисано дато је 1.672 препоруке, а највећи број односи се на расходе и издатаке.

У ревизији сврсисходности пословања дато је 14 препорука, међу којима се пет односи на иницијативе за измене прописа, пре свега Закона о јавној својини.

ДРИ је у 2015. поднела 99 захтева за покретање прекршајног поступка, две пријаве за привредни преступ, 12 кривичних пријава, три информације надлежним тужилаштвима.

Та институција је прошле године потрошила 492,9 милиона динара, што је 85,3 одсто од одобрених средстава, пошто је из донација потрошила 1,4 милиона динара.

На седници скупштинског Одбора за финансије посланици су питали, али и констатовали.

"Судбина тих ревизија се своди на то да ревизор поднесе кривичне пријаве или одбаци и ретко кад заврши са епилогом", сматра Милан Лапчевић, посланик ДСС-а.

Саша Радуловић је истакао да се јако мало контролише.

"Ево рецимо колико сте 'Србијагас' од колеге Бајатовића контролисали, једном у последњих осам година", нагласио је Радуловић.

"Ја сам још увек на суду, није то да вам неко дође са мачем него дође да вам уреди фирму", каже Душан Бајатовић, директор "Србијагаса".

Бајатовић сматра да је ДРИ поднела одличан извештај додајући да је у том предузећу било 27 људи који су обављали ревизију, која је трајала девет месеци.

"Све што су нашли у Србијагасу после ревизије је испеглано, паметан директор хоће да му дође ревизија, али не екстерна која никада не може да да разултате као када то ради државна ревизија", рекао је Бајатовић.

Како каже, после ревизије примењено је све што је тражено и "када су дошли међународни другари" из Светске банке и ММФ-а нису имали проблема.

О случајевима из извештаја говориће се на заседањима Скупштине, до тада, готово све странке подржавају извештај ревизора.

"Ја целу ову расправу доживљавам као помак, јер сви ми овде без обзира које политичко опредељење имамо подржавамо рад ДРИ, она је у повоју, развија се и на свеопште наше задовољство то говори где желимо да идемо", закључио је Горан Кнежевић из СНС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара