Први рођендан Миксалишта, следе нови изазови

Миксалиште, место на којем избеглице које стигну у Београд често добију прву помоћ, прославило је први рођендан. Током протекле године, Миксалиште је рушено, измештано, затварано и поново отварано, а кроз њега је прошло 150.000 људи. Сада им је, кажу, опстанак известан, а следећи изазов је припрема за зиму.

Традиционални плес као рођендански поклон – oд ненаданих гостију домаћинима који су им међу првима помогли на избегличком путу. Сијар, избеглица из Авганистана, један од плесача са сцене, веома је захвалан на помоћи коју је добио из Миксалишта.

"Кад сам дошао из Авганистана, нисам имао ништа. Захваљујући оваквим организацијама, добио сам храну и одећу", наводи Сијар.

Протекла година за Миксалиште није била весела као волонтери на вечерашњој прослави. Простор за помоћ избеглицама је рушен, измештан, затваран, па отваран. Али – опстали су.

"Показали сте један дух који чак мало личи и на олимпијски. Ја сам под утиском Олимпијаде, били смо сви тамо, онако сви смо били као један. Мислим да је Миксалиште препознато дефинитивно као једна озбиљна адреса и подршка стиже са свих страна", објашњава Иван Лалић, директор "Миксер хауса".

Помоћ не сме да стане, јер, кажу, криза још није готова. У овом тренутку у Србији је 4.700 избеглица, углавном у избегличким центрима, али и у парковима.

"Наша идеја јесте да се сваком мигранту, сваком човеку који је у невољи, пружи адекватна помоћ. У парку је то немогуће, као што је немогуће и на Хоргошу, као што је немогуће и на Келебији", наводи Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Следећи изазов је зима, а од предстојеће хладноће моћи ће да се склони 6.000 људи.

"Морамо се заједнички припремити за то да ће ове зиме избеглице остајати дуже. Не можемо сада да предвидимо колико ће људи бити, али морамо повећати капацитете", објашњава Ханс Фридрих Шодер, шеф Канцеларије УНХЦР-а у Србији.

Миксалиште наставља да ради са својим капацитетима. У овом тренутку, помоћ најпре пружају женама и деци који су такође били гости на рођендану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара