Колико је РТС потрошио за Олимпијске игре

Лист "Информер" упутио је јуче и данас питања Радио-телевизији Србије о трошковима јавног медијског сервиса приликом извештавања са Олимпијских игара у Рију. Објављујемо комплетиране одговоре.

Шта тачно подразумева изградња међународног радиодифузног центра и зашто је оволико новца на њега потрошено?

Радио-телевизија Србије, као званични емитер Олимпијских игара у Рију, била је у обавези да све продукционо-техничке трансакције обавља преко OBS-а (Olympic Broadcasting Services), носиоца послова организације и реализације ОИ Рио 2016. од стране Међународног олимпијског комитета. Ту обавезу имале су све државе учеснице Олимпијских игара 2016. у Рију, а цене услуга нису могле да буду ниже јер смо били у обавези да сарађујемо са званичним организаторима ОИ. Овим услугама обухваћен је: 

Изградња међународног радиодифузног центра, тј. изградња просторија за потребе припреме и реализације програма реализују се по званичном ценовнику добијеном од овлашћеног носиоца послова организације и реализације ОИ Рио 2016. – OBS (Olympic Broadcasting Services), и подразумева – студио за укључења, режију, мастер, собу за уређаје, оф студио, две монтаже, радијски студио и режију, деск-просторију за припрему и рад новинара.

Шта подразумевају трошкови превоза опреме? 

Трошкови превоза опреме односе се на транспорт следеће опреме – аудио/видео матрица, видео-миксер, аудио-миксери, камере, аудио и видео мониторинг за режију и мастер, опрема за радијски студио, нелинеарне монтаже, аудио/видео процесна опрема (ембедери, деембедери, конвертори, дистрибуције, аудио/видео сервер, сториџ, термална опрема за пренос аудио/видео и ethernet сигнала, опрема и уређаји за приступ интернету и ethernet повезивање са РТС-овом мрежом).

Овлашћени, званични и једини шпедитер Организационог комитета ОИ за све телевизијске екипе је „Kuehne&Nagel“. Као и сви остали, РТС је пословао по званичном ценовнику, на који није могао да утиче. Сва опрема која је купљена за потребе преноса ОИ у Рију враћа се у Србију и биће уграђена у режије у Абердаревој и на Кошутњаку, а за потребе емитовања програма у систему који није обнављан од 1999. године. Вредност опреме је 259.069 евра.

Колико прилога и у ком трајању је из Рија урадила новинарка информативне рубрике Сања Љубисављевић?

На сваке Олимпијске игре из РТС-а одлазе један или два новинара Информативног програма, јер ово није искључиво спортски, већ планетарни догађај са мноштвом пропратних актуелних садржаја. Теме и садржаји о којима нас је Сања Љубисављевић ове године информисала најбоље говоре о томе (Живот у фавели, Припреме за Олимпијске игре, Безбедност, Зика вирус, Допинг у спорту, Трошкови и користи Игара за Рио, Телевизијска права за Олимпијске игре, Рад осталих телевизија на ОИ, Интервју са председником Томиславом Николићем, Прича о Копакабани, Санта Тереза – боемска четврт Рија, Интервју са Јусром Мардини – чланицом избегличког тима на ОИ, Прича о целом избегличком тиму...). Прецизности ради, новинарка Сања Љубисављевић урадила је више од 20 прилога.

Како је добијена цифра од 79.243 евра за дневнице, уколико је 37*17*84 = 52.836. Да ли је разлика порез и на који начин је обрачунат? 

Тачно је да су Олимпијске игре трајале 17 дана, али је јасно да је екипа РТС-а, као и остали званични емитери, морала да буде у Рију раније, о чему је јавност обавештена на испраћају наших колега на ОИ. Тада је речено да је део техничко-продукционог тима, као и Слободан Шаренац, за Бразил отпутовао 25. јула, како би направили студио РТС-а у Рију и припремили пренос свечаног отварања. Други део тима је за Рио отпутовао 1. августа (новинари, коментатори и остатак продукције). Примера ради, колеге из региона за Рио су отпутовале много раније од нашег тима.

Укупан број дневница за целу екипу био је 918. Најдужи период 25. 7. – 25. 8. за 10 запослених – 315 дневница, период од 1. 8. – 25. 8. за 14 запослених – 343 дневнице, и период од 1. 8. – 21. 8. за 13 запослених - 260 дневница. Није обрачунат порез, јер се он обрачунава након повратка и коначног обрачуна путних трошкова.

Којом класом је путовала екипа РТС-а? 

На сугестију Олимпијског комитета Србије, авионске карте за РТС-ов тим резервисане су још 1. децембра 2015. године. То је урађено преко овлашћене агенције HRG, која је имала уговор са РТС-ом (ангажована на основу расписаног тендера). Како бисмо смањили трошкове, осим што је резервација начињена у децембру, трећина наше екипе вратила се пре званичног завршетка Олимпијских игара, чиме смо додатно уштедели. Један мањи део екипе је још у Рију (техничко-продукциона екипа), који ради на расклапању и паковању студијске опреме. Сви чланови нашег тима путовали су економском класом. Овлашћена агенција HRG је била у обавези да РТС-у, као свом клијенту, обезбеди најнижу могућу цену.

Колико дана сте закупљивали апартмане у "Barra Media Village 1"? 

Екипа РТС-а није била смештена у хотелима, нити су им били обезбеђени оброци. Били су смештени у Barra Village 1 – новинарском селу, у којем је резервисано укупно 26 соба у 13 двособних апартмана, што значи да је у просеку по троје било смештено у једном апартману. Чланови РТС-овог тима били су подељени у три групе, а сходно томе су резерисани и апартмани – 26. 7. – 24. 8. за 10 људи, 2. 8. – 20. 8. за 14 људи, 2. 8. – 24. 8. за 13 људи. РТС је платио најјефтинији могући смештај, који је званично био организован и условљен од стране локалног организационог комитета Рио 2016. – Comite organizador dos Jogos Omipicos Rio 2016. Ту су биле смештене и екипе хрватског, словеначког и других јавних сервиса. О томе колико је боравак РТС-ове екипе у Рију био скроман, говори и податак да су били једна од ретких делегација које нису имале смештај на бази једнокреветних соба.

Како је могуће да је РТЦГ права преноса платила 70.000 евра, а РТС 1.000.000 евра?

Најскупља ставка оваквих и сличних догађаја су трошкови права и преноса сигнала, што на примеру овогодишњих Олимпијских игара износи 84,5 одсто од укупних наведених трошкова, док трошкови екипе РТС-а износе 15,5 одсто наведене суме. Власник права преноса одређује цену на основу величине територије и тржишта одређене земље, које су фиксне и не дају простора преговорима. Територијално мање земље са мањим телевизијским тржиштима подлежу и нижим ценама, док велике земље попут Сједињених Америчких Држава, Аустралије, Велике Британије, Немачке... подлежу енормно високим ценама плаћања права преноса. Сходно томе, и РТС је за своја ексклузивна права емитовања путем земаљске мреже, кабловске мреже, HD канала, интернета и мобилне телефоније платио цену од милион евра.

Када су овако велики догађаји попут Олимпијских игара, такмичења за Песму Евровизије, такмичења за Дечју песму Евровизије у питању, сви јавни сервиси су у обавези да се придржавају одређених правила, односно да се руководе понудама које добијају од организатора догађаја.

РТС је од маркетинга зарадио 710.552 евра нето.

Молим Вас да пошаљете тачну спецификацију свих трошкова за дневнице? 

Као што смо раније одговорили још није урађен коначан обрачун.

Напомена – сви трошкови за ОИ 2016. плаћани су у периоду од 2012. до 2016. године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво