Мекел: Суочавање са прошлошћу битно за свако друштво

Председник немачког Народног савеза за бригу о ратним гробовима Маркус Мекел, који је у Београду одржао предавање о демократизацији друштва и процесу друштвене трансформације, истакао је да је суочавање са прошлошћу врло битно за свако друштво, јер је то део идентитета.

Упитан да оцени ситуацију у Србији, рекавши да није сасвим упознат са њом, Мекел је напоменуо да је важно разумети да демократија нису само структуре и да је најзначајније за демократију развој политичког духа и културе демократије, отворености, сагледавања ствари из више перспектива, као и култура дебате.

"Тешко је судити о друштву једне стране земље", сматра Мекел.

Навео је и да је у том смислу потребно сагледати различите ситуације са више страна, што је дуг развојни процес.

"Поготово у постдиктаторским и посттоталитарним друштвима, често постоји гледиште да постоји само једна истина, и то обично једина, а да су други у криву. У отвореним друштвима постоји питање шта треба да се деси да би се направио друштвени договор", рекао је Мекел.

Према његовим речима, достојанство мањина и то не само етничких је кључна ствар за свако друштво.

Нагласио је да су дух и иницијативе мањина често кључне зе будућност земаља.

Иницијативе мањина су кључне, иако оне не представљају друштвену већину, али представљају наду друштва, каже Мекел и објашњава да такве иницијативе воде друштво напред, јер се постављају питања којима већина не жели да се бави.

"То је веома тежак процес који захтева време, али са друге стране и особе које су спремне и способне да преузму ризик да преиспитају сопствену истину знајући да није једина", напомиње Мекел.

Нагласио је да је то најважнији дух демократског друштва.

Маркус Мекел је био истакнути борац за грађанска права у Источној Немачкој, који је 1990. године после првих слободних избора постао министар спољних послова.

На тој функцији је био до званичног уједињења две Немачке. После уједињења је био посланик немачког Бундестага све до 2015. године.

Мекел је у Центру за културну деконтаминацију у Београду одржао предавање на тему Демократизација и процес друштвене трансформације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво