Заједничке патроле са мађарским полицајцима и на граници са Македонијом и Бугарском

Србија и Мађарска разматрају јачање сарадње две државе у борби против кријумчарења миграната, а као једна од могућности јесте заједничке патроле мађарских и српских полицајца на граници Србије са Македонијом и Бугарском.

Како се наводи у саопштењу Министарства унутрашњих послова Србије, то су поручили потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и његов мађарски колега Шандор Пинтер.

"Разговарали смо о упућивању припадника мађарске полиције на границу са Македонијом или Бугарском, у складу са проценама полиције двеју земаља, како би спречили повећање тока илегалних миграција, које може да се очекује због лошијег времена, када миграторне руте преко мора опадну и појачају се преко копна", нагласио је Стефановић.

Стефановић је истакао значај заједничких патрола на мађарско-српској граници и подвукао да наши механизми сарадње веома добро функционишу, као и да Мађарска интензивно ради са нашом земљом на очувању безбедности.

"Желимо да покажемо да Република Србија ни на који начин неће толерисати шверцере ни илегалне покушаје преласка границе, било да се ради о уласку или изласку из наше земље", поручио је Стефановић.

Додао да се наставља сарадња двеју полиција у области сузбијања криминала и организованог криминала.

"Заједнички истражни тимови, два тужилаштва и две полиције ће радити на томе да ниједан криминалац не мисли да ће граница да га заштити“, нагласио је српски министар.

Према његовим речима, веома је важан процес реадмисије, пошто тиме, како је објаснио, желимо да смањимо број миграната који не могу да затраже азил у нашим земљама и у Европи, али и како би се омогућило њихово враћање у земљу порекла.

Министар Пинтер је истакао да је полицијска сарадња између две државе одлична.

"Мађарска је предложила да пружи помоћ Србији што се тиче чувања граница, а ако буде потребно пружићемо им како полицијску, тако и правну помоћ", рекао је Пинтер и додао да ће полиције наставити да сарађују, наводи се у саопштењу.

Пинтер је, како је пренела МТИ, поручио да ће његова земља наставити да пружа помоћ Србији у напорима за заштиту њених граница у циљу заустављања таласа нелегалних миграната.

Мађарски министар је новинарима, након разговора са Стефановићем у Хајдукову, недалеко од мађарске границе, рекао да је Мађарска спремна да додатно помогне Србији обезбеђивањем полицијских јединица, као и информација и правних консултација у вези са напорима Србије да заштити своје границе са Македонијом и Бугарском.

Поновио је да је став Мађарске да Европска унија и њене спољне границе морају бити заштићене, преноси МТИ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво