Илегални старачки домови – опасни по здравље

Све чешће, стари одлазе у дом због болести, јер им је нега потребна 24 сата, а код куће о њима нема ко да брине. Зато све више домова за старе, осим смештаја, нуди и здравствене услуге, за шта им је потребна дозвола Министарства здравља. Међутим, неки то раде илегално, без испуњавања одговарајућих услова, па су корисници, због неодговорних и несавесних власника, у неким случајевима и животно угрожени.

У дому у којем је провела непуне две године, Зорка Николић није добила неопходну медицинску негу, иако је то био пресудан разлог њеног одласка у старачки дом. У нови дом су је, каже, унели, јер се због небриге, њено здравствено стање погоршало.

"Није било лекара тамо, деветнаест месеци није ме погледао нико. Ништа нисам имала и онда сам ћерки рекла да ми је лоше, да тражи да ме изведе и она је пронашла", објашњава Зорка Николић, корисница дома.

"Битна је лекарска нега и ови људи да су способни да се брину о себи били би кући, не би били овде", наводи др. Драгниња Ковачевић, докторка у лиценцираном приватном дому за старе.

У Ургентни центар, углавном у вечерњим сатима, из, наглашавају, приватних домова за старе, врло често довозе кориснике у изузетно тешком здравственом стању.

"Ми смо Министарству здравља пријавили све пацијенте који су дошли из различитих домова за стара лица. На нама није да пријављујемо социјалне установе, али Министарство здравља је већ покренуло процедуру поводом целе те приче, међутим, то није само јурисдикција Министарства здравља и ту је највећи проблем", истиче др Марко Ерцеговац, директор Ургентног центра.

Контрола домова у надлежности је различитих инспекција, које су дужне, да по уочавању неправилности о томе обавештавају једни друге. Почетком јула, социјална инспекција изрекла је забрану рада за девет нелегалних домова у којима су корисници живели у крајње недостојним условима.

"Ми смо специфицна инспекција, ми не можемо као неке друге да печатирамо, ставимо траку да је забрањен рад, ту се ради о живим људима. Ми подносимо прекршајне и кривичне пријаве. Врло често нас само обавесте да су поступили по нашем налогу а онда се преместе у неки други објекат", објашњава Нена Дармановић из социјалне иснпекције Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Заступник Удружења приватних домова Радослава Миловановић истиче да мора да се донесе закон, којим ће се ставити до знања да свако може да одговара за свој посао, па и рођаци који сместе стару особу у дом.

"Све док не постоји закон где ће се јасно ставити до знања да свако може да одговара за свој посао, па и рођаци који сместе стару особу, да и они кривично могу да одговарају ако би их сместили у нелиценциран дом, док то не будемо успели да урадимо, реда у социјалној заштити у Србији неће бити, бар кад су приватни домови у питању", објашњава Радослава Миловановић.

Највећи број поступака које Министарство за рад и социјална питања покрене против несавесних власника домова, пред надлежним судовима застари. Сроднике подсећају да се на сајту министарства налази спистак лиценцираних домова за старе, и поручују, да се добро информишу коме препуштају бригу о остарелим родитељима и сродницима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије