Смањене резерве крви, давалаца мало

Није необично да током летњих месеци због годишњих одмора и великих врућина чешће недостаје крв за трансфузију, па се и залихе драстично смањују. Тако је и овога лета.

Столице празне, давалаца нема - тако је било овог јутра у Институту за трансфузију крви. Тек после неког време, појавио се први давалац.

"До сада сам дао 20-23 пута, а данас сам дошао због редовног давања крви. Дајем свака три месеца", каже Слободан Богдановић.

Несташице крви у Институту за сада нема, али нема ни великих резерви. Крв имају за свега два дана.

"Негативне крвне групе су те које су најнеопходније, да се поново јаве даваоци са тим крвним групама. Пре свега са нултом и групом А. Нема неке велике несташице, али традиционално улазимо у период и према септембру идемо са смањеним резервама", каже директор Института за трансфузију крви Србије Градимир Богдановић.

Иако се у овом тренутку не одлажу операције, то би ускоро могло да се деси, уколико се и даље буду смањивале залихе крви.

"Ми се надамо да неће, али искуство показује да је сада такав период, када би могло да дође до одлагања хладних операција, које могу да се планирају. Сви који су животно угрожени добиће крв у сваком тренутку, 24 сата дневно", каже Богдановић.

Крв може дати свако ко је: здрав, пунолетан и има више од 50 килограма. Мушкарци на свака три месеца, а жене на четири.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије