Кампања "Пази на себе, мисли на друге" – за већу безбедност двоточкаша

Возачи двоточкаша једна су од рањивијих група које учествују у саораћају, па је у циљу подизања њихове свести о неопходности поштовања прописа, Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са МУП-ом покренула кампању "Пази на себе, мисли на друге", управо како би повећала њихову безбедност.

Током акције саобраћајци ће заустављати и вршити проверу двоточкаша, док ће запослени у Агенцији, уколико некоме од возача нешто недостаје, али и ако су већ опремљени, делити заштитну опрему – кациге, светлеће траке, прслуке, светла за бицикле...

Циљ је да Агенција и МУП акцију до краја године спроведу у свим локалним самоуправама.

Како је рекла в. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић, намера је да возачи двоточкаша – мотоциклисти, мопедисти и бициклисти, схвате да су категорија која мора да брине о себи, да поштује саобраћајне прописе, и то не да их не би казнила полиција, већ да би тако сачували себе и друге учеснике у саобраћају.

Да би се смањило страдање у саобраћају, неопходна је комбинација превенције и репресије, додала је Милошевићева.

Бобан Милинковић из Управе саобраћајне полиције истакао је да је 2011. и 2012. године на мотоциклима погинуло 62 особе, а да је прошле године тај број преполовљен, што, према његовим речима, говори да је направљен значајан помак и да се знатно више користи заштитна опрема.

Наводећи да саобраћајна полиција предузима све мере на контроли учесника у саобраћају, Милинковић је навео да је за сталну промену става потребна едукација и апеловао на грађане да поштују прописе не због страха од полиције, већ зато што тиме штите свој и животе других учесника у саобраћају.

Додао је да се повећава број возача који користе заштитну опрему, али да је то и даље видљивије тамо где је присутна саобраћајна полиција, док у деловима Србије где је мања контрола саобраћаја, мање се и кациге користе.

Кад је реч о кршењу прописа, Милинковић је указао да возачи мотоцикала најчешће управљају возилом без одговарајуће дозволе или нерегистрованим возилом.

Говорећи о обавезној опреми, в. д. директорка Агенције је указала да је кацига неопходна за моторизоване двоточкаше, док би она за бициклисте било пожељна, истичући да би било добро да она испуњава одређене стандарде када је реч о квалитету и безбедности.

"Тешки мотоциклисти морају да имају заштитни појас, адекватну одећу и обућу, а и њихови сапутници морају да имају све заштитне системе. Мотоциклисти морају да имају рефлектујуће прслуке, које се препоручују и бициклистима, јер је и њима важно да буду што видљивији", закључила је Милошевићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије