Велики број притужби на поступке пред органима јавне власти

На другом месту по броју притужби грађана Поверенику за заштиту равноправности су оне које се односе на дискриминацију пред органима јавне власти, изјавила је Бранкица Јанковић.

Јанковићева је, на представљању Водича за препознавање случајева дискриминације, истакла да се може констатовати да се свака друга притужба односи управо на неки поступак који је пред органима јавне власти.

"Дешава се да акти које локална самоуправа донесе садрже неке дискриминаторне одредбе, не због тога што је то циљ или намера већ због тога што не познају довољно антидискриминационе прописе и нису у потпуности сигурни на који начин треба да се примене у пракси", рекла је Јанковићева.

Додала је да је било и ситуација када је постојала намера да се уведе нека афирмативна мера за одређену друштвену групу која је маргинализована и да се приликом доношења направе неке одредбе које заправо имају супротан карактер.

Наводећи примере дискриминације, Јанковићева је споменула онемогућавање приступа објектима особама са инвалидитетом, потом ситуацију да жена која се врати са породиљског одсуства добије ниже радно место или због тога не може да напредује.

"Некада је та дискриминација директна, а некада је посредна и она је чешћа. Теже ју је доказати, али и препознати", нагласила је Јанковићева.

Указала је да је један од механизама заштите права на једнакост поступак пред Повереником за заштиту равноправности, који је потпуно бесплатан.

"Ми онда поступамо, доносимо мишљење, да ли је или није било дискриминације и на крају препоруку на који начин да се дискриминаторни акт отклони", објаснила је Повереница.

Истакла је да се у пракси често не препознаје разлика између мобинга и дискриминације.

"Када добијемо притужбу увек упутимо странку која нам се обратила, уколико то није поступак за нас коме онда треба да се обрати", рекла је Јанковићева.

Говорећи о Водичу, који је представљен органима јавне власти, напоменула је да би он требало да буде од помоћи државним службеницима.

Водич садржи домаћи и међународни правни оквир за примену антидискриминационих прописа, критеријуме за препознавање дискриминације, али и примере из праксе Повереника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара