Група миграната у Београду штрајкује глађу

У парку код Аутобуске станице у Београду група миграната започела је јутрос штрајк глађу. Они се жале на лош третман мађарске полиције, лош третман у Бугарској, али не и у Србији. Приметно је и појачно присуство полиције.

Група од око 300 миграната, због третмана мађарске полиције приликом преласка границе, јер само 15 људи на по два прелаза може током дана да затражи азил, започела је штрајк глађу у Београду, јавља извештач РТС-а.

Они носе фластере на устима и жале се на лош третман мађарске полиције, као и на лош третман у Бугарској.

Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила каже за РТС да се велики број миграната плаши да ако оду у центре за избеглице неће моћи да наставе даље и да ће на неки начин постати видљиви мађарским властима и у том страху они долазе у паркове. 

"Од прошлог петка велики број људи током ноћи борави овде", рекао је Ђуровић.

Каже да је у Србији од 2.800 до 3.000 људи и они и да и даље улазе у нашу земљу, од 150 до 200 дневно, а да мали број излази из земље.

"Све је тежа ситуација на српско-мађарској граници где људи добијају лажну наду да могу да затраже азил, 15 по сваком граничном прелазу, што представља поруку људима да морају и даље да покушавају. Мађарски став није јасан, изиграва се процедура па се људима даје лажна нада", рекао је Ђуровић.

С друге стране, Ђуровић каже да је велики проблем што су људи уморни, измучени, дезоријентисани, више никоме не верују и шаљу поруке да им се отворе границе.

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да Србија неће бити у средини када је затварање граница у питању.

"Ситуација је таква да имамо земљу, Бугарску, која отвара своје границе и друге, опет чланице ЕУ - Мађарску и Хрватску које затварају границе. Србија неће бити у средини", каже Вулин.

Мигранти ће само данас штрајковати глађу јер планирају да се наредних дана преместе аутобусима до мађарске границе, где ће ову врсту протеста наставити тамо. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара