Одговор Министарства просвете синдикатима: Будите конструктивни

Министарство просвете, науке и технолошког развоја апеловало је на синдикате да својим одговорним и конструктивним приступом у активностима радних група тог министарства допринесу усвајању бољих решења, а не да се баве "сензационалистичком реториком".

"Веома смо забринути због недостатка културе дијалога представника једног од највећих просветних синдиката којем је указано поверење да учествује у раду Радне групе за израду ценовника услуга у образовању", наводи се у одговору на отворено писмо које је министру Срђану Вербићу јуче послао Слободан Брајковић у име Синдиката просветних радника Србије (СПРС).

Министарство поручује да су тенденциозна тумачења ставова изнетих на састанку Радне групе и сензационалистичка реторика Брајковићевог писма крајње непримерени и усмерени против напора Радне групе да усагласи важне детаље финансирања наставника и ненаставног особља у оквиру постојећих буџетских ограничења.

Председник тог синдиката Брајковић је у писму под насловом "Коме треба запошљавање нових две хиљаде радника у образовању?" навео да су на прошлонедељном састанку Комисије за ЦЕНУС (критеријуми финансирања школских установа), уз присуство представника Министарстава просвете, науке, технолошког развоја и финансија и синдиката просвете, обавештени о намери Министарства просвете да за 2.000 места извршилаца који нису директно везани за наставни процес: секретара, референата, психолога, педагога, домара, теткица и других распише конкурс.

Реч је о преко 2.000 нових радних места и око две милијарде динара које не постоје, наведено је у писму.

Са друге стране, Министарство у одговору наводи да изношење у јавност предлога који су се чули на састанку Радне групе као готових или наметнутих решења, против којих се не може борити никако другачије осим путем медијских саопштења, деструктивно делује на сам процес усаглашавања социјалних партнера у Радној групи.

"У најмању руку, овакав иступ је некоректан према осталим члановима Радне групе који се труде да кроз аргументовану дискусију дођу до најбољег предлога за Правилник о цени услуга у образовању", кажу у Министарству просвете.

То министарство апелује на социјалне партнере да својим одговорним и конструктивним приступом у раду радних група министарства допринесу усвајању бољих, сврсисходнијих и боље усаглашених закона и подзаконских аката.

"Верујемо да је дијалог социјалних партнера једини исправан пут решавања спорних питања која се тичу радно правног статуса запослених у образовању", наведено је у саопштењу министарства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво