Антић: У последњих 60 година највише је нелегално градила власт

Мрежа за реституцију упозорава да закупци објеката и земљишта користе непостојање сателитског снимка. Тврде, до тога не би дошло да је државна имовина на време пописана. Као пример наводе фирму "Варош капија" која је ресторан "Парк" у најстрожем центру Београда својевремено дала у закуп. У последњих 60 година највише нелегално градила локална и републичка власт, каже координатор Мреже за реституцију Миле Антић.

Један од најелитнијих престоничких хотела "Српски краљ", који је био у власништву породице Вељковић, срушен је у бомбардовању 6. априла 1941. После рата, држава им одузима плац од 12 ари и даје на коришћење фирми "Варош капија", која гради привремени објекат, односно ресторан "Парк". У међувремену, то предузеће га даје у закуп трећем лицу, с којим је сад на суду.

"Дакле време пролази. Да ми се то вратило пре 16 година, ту би била нека зграда", каже власник парцеле на углу Париске и Узун Миркове улице Богдан Вељковић.

"Хилтон" је ту требало да буде деведесетих. Један њихов менаџер им је рекао да то вреди око шест милиона евра јер је најбоља локација

На земљишту које Вељковићи потражују, 2012. изгорео је привремени објекат који за пола века постојања није имао грађевинску дозволу, а на његовом згаришту овог пролећа саграђен је нови објекат. Мрежа за реституцију тражи од надлежних да спречи нелегалну градњу.

"Због тога што још није спроведена реституција због законских нејасноћа долазимо у ситуацију да се узурпира земљиште да се злоупотребом закона о озакоњењу сада фактички под шаторима, под маскама зидају објекти и након ступања закона о озакоњењу. Сматрамо недопустивим да се нешто што је назаконито изграђено сматра приоритетом за нешто што је легитимно и што је дефинисано још 2006. године да се потражује - а то је реституција", каже Миле Антић, координатор Мреже за реституцију.

Тако се долази до парадоксалне ситуације да се око имовине старих власника споре трећа лица и да, чак ни држава, до промене закона, не може да уђе у посед.

Страхиња Секулић из Агенције за реституцију каже да су због тога и других ситуација предложили измене закона.

"Очекујемо да ће управо да би се отклониле те ситуације и ти апсурди, закон бити измењен. Ту се чак држава не појављује као власник, а не дозвољава да се врати оном ко је то стекао", рекао је Секулић.

Како сазнајемо, Републичка грађевинска инспекција је на терену и утврђује ко је нелегално градио на подручју Кнез Михаилове улице, споменика културе од изузетног значаја.

Антић: Закон о озакоњењу катастрофалан

Миле Антић је на конференцији за новинаре оценио да је Закон о озакоњењу "катастофалан и криминалан" и да је циљ да се његовом злоупотребом приграби профит и узурпира земљиште које је приватно и у поступку реституције.

Антић је навео да ће Закон о озакоњењу који је ступио на снагу у новембру прошле године омогућити да се криминал озакони и додао да је у последњих 60 година највише нелегално градила локална и републичка власт.

"Поука је да се криминал у сарадњи са властима исплати. Селективно један исти градски орган, Секретаријат за легализацију, решава предмете када је у питању 'Београд на води', а одбацује захтеве када је питању 'Лука Београд'. Зидање под шатором у Рајићевој је симбол свега онога што је Закон о озакоњењу требало да спречи", наглашава Антић.

Запитао се шта ће спречити неког вештог алпинисту да се попне сутра на зграду Председништва и подигне шатор и под шатором да сазида спрат.

Према његовим речима, представници "разних огранака ДС-а" који се данас буне против "Београда на води" су лицемерни, јер им раније није сметало да земљиште у Рајићевој и делу улице Цара Уроша поклоне. "Ви сте дали пелцер зла и посадили зла у задњих 15 година", поручио је Антић.

Богдан Вељковић, који је и председник Удружења грађана за повраћај одузете имовине Београд, оптужио је Александру Дамјановић из Министарства грађевинарства да 16 година "хара" по Београду и даје "овлашћења криминалцима да граде незаконито".

"Могу да констатујем да скоро 26 година траје историјат безакоња и криминала на Рајићевој", рекао је Вељковић.

Такође, наводи да је дошао до податка да су испод шатора градила компанија "Прајм девелопмент д.о.о" из Београда, која има два акционара и поменуо имена Дејана Чугурића и Александара Васиљевића.

Такође, напоменуо је да је о овом случају обавештена Европска комисија и подсетио да премијер "већ четири године говори да хоће да заустави криминал и корупцију" и залаже се за владавину права.

"Наш председник Владе је када је чуо за Савамалу рекао да су то радили идиоти. Волео бих да чујем да каже да су и ови који су радили испод шатора идиоти. Волео бих да Зорана Михајловић дође са багером и шлемом и сама поруши тај нелегални објекат", рекао је Вељковић.

Запитао је "како један инвеститор може да дође у ову земљу када и не зна шта купује", јер у Србији нема владавине права и правде.

Члан Одбора Мреже за реституцију у Србији Нада Буњак истакла је да је највећи проблем што у Србији није урађен попис државне имовине, чиме се омогућава да та имовина "буде лако опљачкана од разних тајкуна и политичких моћника".

Говорећи о објекту у Рајићевој, Буњак је рекла да се угрожава Закон о враћању одузете имовине, јер је катастарска парцела на којој је изникао нелегалан објекат у поступку реституције.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије