Постављен камен темељац за први српски кибуц на Космету

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, епископ рашко-призренски Теодосије и председник општине Звечан Иван Тодосијевић положили су у Звечану камен темељац за изградњу повратничког насеља "Сунчана долина", јавља извештач РТС-а са Космета.

Maрко Ђурић је након постављања камена темељца рекао да је на Спасовдан 1999. године кренуо прогон Срба са Космета, а да 17 година касније пројекат "Сунчана долина" означава масовнији повратак прогнаних са КиМ.

"Овај пројекат који данас овде започињемо није пројекат мржње против било кога, већ се ради о пројекту љубави према сопственом народу чији је циљ да се макар мало ублаже последице етничког чишћења, крвавог протеривања и истребљивања српског народа са Косова и Метохије", нагласио је Ђурић.

Додао је да је политика Владе Александра Вучића политика повратка.

"Ми ћемо, заједнички борећи се да остваримо важан циљ на КиМ, истрајати. Ово није само 'Сунчана долина', то је долина наде и долина будућности за српски народ на КиМ, будућности коју ћемо заједно својим радом и трудом изградити", истакао је Ђурић.

Поручио је расељенима, који желе да се врате на КиМ, да од данас могу да планирају повратак.

Владика Теодосије је указао да пројекат Владе Србије и Епархије има за циљ да се створе услови да се Срби врате на КиМ.

"Исто тако, има за циљ да се онима који Косово и Метохију нису напустили потврди да Косово и Метохија припадају нама и нашим прецима", напоменуо је владика Теодосије.

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић рекао је да је поносан због почетка реализације пројекта "Сунчана долина" и да држава Србија још једном чврсто доказује да је КиМ њен саставни и неотуђиви део.

"Наша Влада Србије, на овај начин, чврсто доказује и показује да је свакодневно посвећена останку, опстанку и повратку српског народа на КиМ", рекао је Тодосијевић.

Нагласио је да је "Сунчана долина" највећи пројекат после 1999. године који ће бити реализован на КиМ.

У "Сунчаној долини", коју су медији назвали "први српски кибуц", биће изграђено 300 стамбених јединица и сви пратећи објекти.

Како је најављено, куће ће бити величине од 60 до 100 квадратних метара, а у насељу би требало да живи око 1.500 повратника.

Свака породица која се буде уселила добиће бар једно радно место. 

Насеље ће бити модерно, повезано инфраструктуром и свим другим пратећим објектима. Такође, имаће своју амбуланту, цркву и тржни центар.

План је да насеље буде завршено до краја следеће године. "Сви објекти ће имати подно грејање. Поред тога свака кућа ће имати своју окућницу, имаће простор у коме ће деца повратника моћа лепо да се играју и биће добро повезано са постојећом структуром Звечана", рекао је руководилац пројекта Слободан Михајловић.

Канцеларија за КиМ, Епархија рашко-призренска и Општина Звечан потписали су 12. јула прошле године Споразум о изградњи насеља "Сунчана долина".

"Сунчана долина" се налази на северу Космета, у подножју древне немањићке тврђаве, на стратешки важној позицији између Косовске Митровице и Звечана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије