Миксер фестивал: Разговори о "Осетљивом граду"

У оквиру Миксер фестивала одржана прва конференција "Осетљиви град" чији ће закључци, како је најављено, помоћи у даљем развоју Миксалишта.

"Сазвали смо конференцију као позив у помоћ да, захваљујући искуствима, видимо како ћемо даље развијати Миксалиште јер смо свесни да није решење довека давати непосредну помоћ", рекла је Танјугу креативна директорка Миксер фестивала Маја Лалић.

Наводећи да ће се наставити са пружањем помоћи док год буде било потребно, она је истакла да је потребна надградња.

"Важно је да окупимо људе, глобално, који на исти начин гледају на избегличку кризу. То су махом креативни људи из области архитктуре, дизајна, урбанизма, уметности, социалног рада, хуманитарци... Свима њима је заједничко то што су се директно суочили са свим проблемима и нуде занимљива решеја за њих", рекла је Лалићева.

Како каже, њима је заједничко то што у кризи виде шансу.

Она је оценила да треба да се схвати да миграција, односно, нешто што је неповољно и чега се наши суграђани често боје, као налета људи који долазе и који ће нам одузети послове, населити станове, један природни феномен који се дешавао кроз историју, време, на различите начине те да су различити били и мотиви.

Лалићева је подсетила на оцену некадашњег високог званичника УНХЦР-а да је миграциона криза на неки начин и микро миграција оргомног броја туриста који сваке године долазе у град Беч те да миграцију треба да видимо као шансу, а не као кризу.

Како је истакла на то треба гледати као на још једну од бројних миграција у историји човечанства која мења историју, демографију, навику, културе, али и на нешто што може да позитивно ако га тако посматрамо.

Програмски директор конференције "Осетљиви град", архитекта, Иван Куцина архитекта рекао је да је конференција настала из очигледног разлога који се дешавао током прошле године, а то је прилив избеглица у Београд.

Према његовим речима, захваљујући близини железничке и аутобуске станице Савамала је чвориште где су избеглице долазиле.

Како је навео, тако је Миксалиште, које је предвиђено да буде летња баста, одједном постало прихватни центар за помоћ избеглицама.

"Ова конференција има за циљ да се продискутује на такве теме. То је начин који можемо да из ситуације помоћи пређемо у ситуацију интеграције'', рекао је Куцина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије